PERICOL pentru agricultorii români! ”Fermierii riscă să le crească costurile cu 25%”

Salt la sursă
Author:

Ionuț Fîntînă

– Stiri agricole – AGROTV

Fermierii români risc să aibă parte de costuri mai mari, dacă regulamentul european privind finanțarea sustenabilă va fi adoptat. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Florentin Bercu, președinte al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) a avertizat asupra pericolului care îi paște pe agricultori. Potrivit acestuia, costurile cu finanțarea ale fermierilor s-ar putea majora cu 25%.
”Pe lângă întâlnirile din trialog ce au loc privind Politica Agricolă Comună, iar următoarea întâlnire în acest sens va fi pe 11-12 februarie, mai sunt și alte noutăți. De exemplu, finanțarea sustenabilă – este un act delegat care urmează să apară în perioada următoare, prin care fermierii riscă să le crească costurile cu finanțarea cu 25%.
Îmi pare rău că trebuie să dau această veste proastă. Este și un studiu făcut referitor la această directivă. Noi ne-am mobilizat la nivelul Alianței pentru Agricultură și Cooperare și la nivelul COPA-COGECA și am transmis pentru această consulare că are un efect dezastruos. Această directivă presupune că orice fermier, atunci când se va duce la bancă, dacă vrea să realizeze investiții, trebuie să facă dovada că utilizează tehnologii prietenoase cu mediul și tot felul de condiții ce țin de partea de Green Deal”, a precizat Florentin Bercu.
Facem precizarea că executivul Uniunii Europene a decis să amâne planurile care vizau finalizarea regulilor privind finanţarea sustenabilă până în luna aprilie, în urma numeroaselor împotriviri venite din partea statelor din estul Europei. 
Comisia Europeană spera să publice în luna ianuarie 2020 o variantă finală a listei de activităţi economice “verzi”, un sistem de clasificare pentru activităţilor economice cu caracter durabil în care sunt încurajate investiţiile, însă draftul publicat în luna noiembrie a anului trecut a atras critici vehemente.

februarie 7, 2021

Comentariile sunt închise.