Cod galben de ploi, ninsori si viscol in 20 de judete. Pana cand este valabila avertizarea

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

ANM a emis un Cod galben de ploi, burnita, vant puternic si polei, valabil in intervalul 7-8 februarie, in 20 de judete din Romania, din regiuni precum Transilvania, Oltenia si Banat.
Conform prognozei de specialitate, in intervalul 7 februarie, ora 12:00 – 8 februarie, ora 20:00, in Moldova, temporar, vor fi precipitatii predominant sub forma de ploaie si burnita, iar pe arii extinse se va semnala polei, la inceput in sudul regiunii, apoi mai ales in nord si centru.
Judetele vizate de prima avertizare Cod galben sunt: Suceava, Botosani, Neamt. Iasi, Bacau. Vaslui, Vrancea si Galati.
In perioada analizata, in Carpatii Meridionali, vantul va avea intensificari, cu viteze in general de 70 – 90 km/h, iar la peste 1.800 de metri, rafalele vor depasi 100 – 120 km/h, spulberand zapada. In Banat, rafalele vor trece de 55 – 65 de km/h si, izolat, de 70 km/h.
A doua avertizare Cod galben vizeaza zone din judetele: Brasov, Prahova, Dambovita, Arges, Sibiu, Valcea, Gorj, Alba, Hunedoara, Mehedinti, Caras-Severin si Timis.
In acelasi timp, incepand de duminica dimineata, la ora 10:00, si pana marti, la ora 12:00, va fi valabila o informare de ploi moderate cantitativ si intensificari ale vantului, valabila in majoritatea regiunilor.
Astfel, in intervalul mentionat, in cea mai mare parte a tarii, vor fi precipitatii mai ales sub forma de ploaie, pe arii mai extinse in cursul zilei de luni (8 februarie), cand indeosebi in vest, nord-vest, precum si in zona de munte, cantitatile de apa vor depasi 15 – 25 l/mp si, izolat, 30 – 35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, ploile vor determina topirea partiala a stratului de zapada.
De asemenea, vantul va prezenta intensificari in zona de munte, cu viteze mai mari in zona inalta, unde rafalele vor depasi 80 km/h, iar local si temporar si in celelalte regiuni, in general cu viteze de 40 – 60 km/h. Pe crestele montane si, trecator, in nordul Moldovei zapada va fi spulberata.
Meteorologii precizeaza ca, in prima jumatate a saptamanii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi insemnate cantitativ in special in nord-vest, precum si cu intensificari ale vantului.The post Cod galben de ploi, ninsori si viscol in 20 de judete. Pana cand este valabila avertizarea first appeared on StiriAgricole.ro.

februarie 7, 2021

Comentariile sunt închise.