Criza forței de muncă va rămâne o amintire. Cum atrag fermierii din Timiș muncitori în agricultură?

Salt la sursă
Author:

Andra Moldoveanu

– Stiri agricole – AGROTV

Criza forței de muncă este o problemă apăsătoare pentru industria agricolă din România. Mai mult, se agravează de la an la an. Spre deosebire de alte sectoare ale economiei, forţa de muncă din agricultură are un nivel ridicat de îmbătrânire şi un nivel redus de pregătire profesională.
În județul Timiș, pentru fermieri este o adevărată provocare să găsească oameni care să le lucreze câmpurile. Situația a devenit atât de dramatică, încât unii producători chiar și-au închis fabricile de produse lactate, iar alții și-au specializat medicii veterinari în tractoriști și combainieri. Unii fermierii au angajat oameni de peste hotare, mergând chiar până în țările asiatice. Situația s-a agravat în 2015, când Liceul agricol din Timișoara a fost desființat și s-a permis funcționarea numai unei clase de mecanici agricoli la Liceul silvic Casa verde.
Care este soluția?
În această conjunctură, conf. univ. dr. Ciprian Fora, directorul Școlii agricole duale din Voiteg – Centrul de pregătire și perfecționare profesională în domeniul agriculturii, vine cu o soluție la rezolvarea acestei dificile probleme, transmite ziuadevest.ro.
”Fermierii trebuie să îi atragă pe absolvenții de opt clase să lucreze în agricultură. Sunt foarte mulți elevi care nu continuă studiile nici la liceu, nici la școlile profesionale. Jumătate dintre copiii din Timiș nu mai urmează nicio școală după absolvirea celor opt clase obligatorii. Ei ar avea o șansă și mai mare dacă ar urma pregătirea agricolă pe această traiectorie propusă de USAMVB prin noul liceul agricol. Atunci necesarul de forță de muncă în agricultura din Timiș ar putea fi acoperit. Această soluție este valabilă pentru toată țara”.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMVB) Timișoara a organizat campanii de atragerea a elevilor pentru școala duală din Timiș. Universitatea a deschis o structură specială, școala duală de la Voiteg, la 30 de km de Timișoara, unde elevii desfășoară practica agricolă, dar a ajutat și ca elevii să desfășoare practica în diverse ferme. De fapt în noua formă, la Liceul tehnologic de silvicultură și agricultură. În prezent, există 3 clase de învățământ profesional a IX, a X a și a XI a, pentru mecanici agricoli.
În 2021, prima generație va finaliza studiile, iar tinerii vor fi angajați în agricultură, în principal în fermele în care au făcut practica agricolă sau în unele companii multinaționale. Elevii au deja experiență, deoarece timp de trei ani ei au activat în ferme pe perioada de practică din timpul pregătirii școlare.
Ce trebuie să facă fermierii?
Ca să îi poate atrage în fermele lor pe acești tineri, fermierii trebuie să se adreseze Liceului de silvicultură și agricultură din Timișoara. Vor completa un formular tip unde pot specifica faptul că vor să îi primească pe elevi în practică. La finalul anului, cifrele sunt raportate de către liceu Inspectoratului Școlar Județean Timiș, care sesizează că agenții economici au nevoie de forță de muncă. Elevii vor fi sprijiniți și prin burse suplimentare, pe lângă cea primită de la stat.
”Mesajul meu este ca elevii din mediul rural trebuie să continue în mod imperios școala după ce absolvă cele 8 clase obligatorii. Dacă ei ar continua la școlile profesionale în special la cele cu profil agricol, cu siguranță ar fi forță de muncă chiar bine pregătită pentru ca să se rezolve într-o măsură mai mare sau mai mică criza mânii de lucru din agricultură. Ministerul Educației ar trebui să ducă o campanie de convingere a elevilor, dar și a părinților să îi înscrie la școală pe copii după finalizarea celor opt clase. Printr-un efort comun al universității, al școlii, al ME, al mass-media și al părinților și chiar al fermierilor, automat angajarea în agricultură a acestor absolvenți va fi la un alt nivel.” a declarat conf. univ. Ciprian Fora.
Ministerul Educației a făcut un pas, oferind o bursă de studii de 200 de lei. Fermierii din grupul școlii duale din Voiteg mai oferă și ei o bursă de 400 de lei. Astfel, cu 600 de lei un elev de 14 ani poate să își acopere cazarea, masa și transportul la școală.
Strategia pusă la cale de oficialii din județul Timiș ar putea funcționa la nivel național, dacă s-ar parcurge aceeași pași, iar tinerii ar fi încurajați să se specializeze în agricultură.

mai 14, 2021

Comentariile sunt închise.