UCPR: Romania, cele mai mici preturi din UE, la carnea de pasare. Anuntul, facut dupa o decizie a Consiliului Concurentei

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

In anul 2020, preturile carnii de pasare comercializata in Romania, la poarta fermei, au fost cele mai mici din UE, mai reduse chiar si decat in anul 2019, anunta Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
UCPR vine cu aceste precizari dupa ce Consiliului Concurentei a anuntat saptamana trecuta ca investigheaza piata productiei si comercializarii carnii de pasare din Romania pentru “posibile intelegeri si/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind cresterea artificiala a pretului de vanzare”.
„UCPR va asigura toata transparenta necesara si toate datele tehnice necesare unei investigatii cat mai in detaliu, care sa vizeze atat particularitatile specifice sectorului avicol cat si contextul european si national, care la momentul perioadei vizate si in prezent, se afla intr-o situatie dificila din cauza pandemiei COVID 19 si blocarii canalului de distributie HORECA. De asemenea, situatia este dificila si din cauza secetei din anul 2020, care a dus la cresterea pretului la cereale cu circa 30-40% dar si din cauza cheltuielilor suplimentare pentru biosecuritatea fermelor in vederea prevenirii contaminarii pasarilor cu virusul gripei aviare. Consideram ca este obligatia noastra de a participa activ la toate etapele investigatiei si de a ne asigura ca prin expertiza noastra putem aduce clarificarile necesare unei viziuni cat mai clare asupra intregului lant comercial de la poarta fermei pana Ia consumatorul final ai carui interes primeaza”, sustine presedintele UCPR, Ilie Van.
„Acesta a avut acces la o calitate superioara a produselor si la preturi din ce in ce mai mici, atat pentru carnea de pasare, cat si pentru ouale de consum, ca urmare a cresterii performantelor tehnologice si a randamentului crescatorilor de pasari din Romania. In acelasi timp, am sustinut prin toate actiunile noastre dezvoltarea unei piete libere care sa creasca competitivitatea producatorilor romani pe piata comunitara dar si reprezentarea si apararea intereselor legitime ale acestora”, mentioneaza presedintele UCPR.
Pana la finalizarea investigatiei demarate de Consiliul Concurentei, societatile comerciale vizate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, conform legislatiei specifice privind productia si comercializarea produselor agricole, care opereaza la nivel european si a legislatiei nationale in vigoare., subliniaza Ilie Van.
UCPR mai precizeaza in comunicat ca si producatorii de oua de consum din Romania se afla sub investigatia Consiliului Concurentei din februarie 2018, procedura care nu s-a incheiat pana in prezent.The post UCPR: Romania, cele mai mici preturi din UE, la carnea de pasare. Anuntul, facut dupa o decizie a Consiliului Concurentei first appeared on StiriAgricole.ro.

mai 10, 2021

Comentariile sunt închise.