Agrometeo: incalzire brusca a vremii si ploi locale. Iata situatia la principalele culturi agricole

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Rezerva de umiditate la principalele culturi agricole se va situa in limite apropiate de optim si optime in aproape toata tara, iar temperaturile aerului, care pot atinge chiar si maxime de 30 de grade Celsius, sunt potrivite pentru dezvoltarea corespunzatoare a plantelor, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila pana la data de 4 mai.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 7…24°C in majoritatea regiunilor, valori mai ridicate cu 1…8°C in raport cu mediile multianuale.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 12…30°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 2…18°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 9…22°C, optime pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara infiintate pana la aceasta data.
Sunt prognozate ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol si vor fi conditii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In cea mai mare parte a Moldovei si Crisanei, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei, se va semnala seceta pedologica moderata.
In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile agricole. Deficite moderate de apa in sol se vor inregistra local in vestul Crisanei, izolat nord-estul si nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri normale de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge infratirea si alungirea paiului (20-100%), precum si faza de „burduf” (10-30%), indeosebi in semanaturile infiintate in epoca optima si pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Sub aspect fenologic, la rapita se vor inregistra alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (20-100%), precum si inflorirea (10-40%). La pomii fructiferi se vor continua cresterea frunzelor/lastarilor, inflorirea si legarea/dezvoltarea rodului, in cea mai mare parte a plantatiilor.
Speciile viticole din majoritatea podgoriilor se vor afla in fazele de inmugurire si dezmugurire. In toate bazinele specializate, sfecla de zahar si cartoful pentru consum vor parcurge germinarea, rasarirea si incoltirea, extinzandu-se totodata lucrarile de plantat.
Floarea-soarelui si porumbul semanate in perioada optima isi vor continua primele faze de vegetatie (germinare si rasarire), pe aproape intreg teritoriul. In zilele cu precipitatii, lucrarile specifice perioadei (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi intrerupte temporar.
Recomandari de specialitate

Continuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si semanatul/plantatul culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar) pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in semanaturile de toamna;
Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare;
Fertilizarea faziala a culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe.

Sursa: ANMThe post Agrometeo: incalzire brusca a vremii si ploi locale. Iata situatia la principalele culturi agricole first appeared on StiriAgricole.ro.

mai 2, 2021

Comentariile sunt închise.