Zeci de pescari dau în judecată statul român și cer compensații

Salt la sursă
Author:

Ionel Vaduva

– Stiri agricole – AGROTV

Pe fondul interzicerii capturării sturionilor în apele teritoriale românești, 30 de pescari din Sfântu Gheorghe vor să dea în judecată statul român și să solicite compensații.
Precizările au fost făcute pentru Agerpres, luni, 26 aprilie 2021, de primarul comunei, Valentin Sidorencu.
„Până acum, avem deja 30 de pescari care vor să fie reprezentați în instanță. În anul 2006, atunci când s-a interzis activitatea, în comună aveam 80 de pescari nemulțumiți de decizia luată ad-hoc de statul român”, a afirmat primarul Sidorencu.
Conform postării de pe pagina de socializare a localității Sfântu Gheorghe, pescarii care doresc să fie reprezentanți în instanță, sunt rugați să se prezinte la primărie cu actul de identitate.
„Pescarii care doresc să fie reprezentați în instanță privind solicitarea de compensații/despăgubiri pentru interzicerea activității de pescuit la sturioni în baza Ordinului Nr. 85/662/2021, sunt rugați să se prezinte la primărie cu buletinul. Menționăm că pot fi reprezentați pescarii activi în anul 2006, precum și cei activi în prezent (permis de pescuit valabil)”, se menționează în postarea de pe Facebook.
Autoritatea locală nu a menţionat însă cât timp îi va aştepta pe pescari la primărie cu buletinul.
Anunţul făcut public pe Facebook este însoţit de imagini cu textul ordinului nr. 85/662/2021 privind măsurile de refacere şi conservare a populaţiilor de sturion din habitatele piscicole naturale emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.
Prin ordin se interzice pescuitul sturionilor pe o perioadă nedeterminată, comercializarea produselor şi subproduselor din aceste specii, precum şi folosirea uneltelor sau echipamentelor de capturat sturionii, inclusiv ohanele şi carmacele.
„Orice acţiune sau decizie privind redeschiderea pescuitului la sturion va fi documentată de date de monitorizare periodică şi obligatoriu va fi precedată de un studiu, aprobat de instituţiile competente în domeniu, care să arate că starea populaţiei este favorabilă şi poate suporta un pescuit sustenabil”, se arată în ordinul celor două ministere.
Declinul sturionilor a fost înregistrat la nivel mondial, astfel că organizaţiile internaţionale au decis, în anul 1998, includerea acestor specii în anexele I şi II ale Convenţiei Internaţionale privind Comerţul cu Specii de Plante şi Animale Sălbatice Ameninţate (CITES), iar România s-a raliat acestor măsuri în anul 2006, atunci când a impus, pentru prima dată, prohibiţia pescuitului sturionilor.
Zece ani mai târziu, interdicţia a fost prelungită pentru încă cinci ani, iar prin ordinul actual ea se va prelungi pe o perioadă nedeterminată.
În prezent, pe mapamond există 26 de specii de sturion, şase dintre acestea – şipul, viza, cega, morunul, păstruga şi nisetrul – regăsindu-se şi în Dunăre până la începutul secolului trecut, potrivit Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării.

aprilie 27, 2021

Comentariile sunt închise.