Potrivit unei analize FAO, micii fermieri sunt responsabili cu o treime din alimentele lumii. La nivel planetar, 5 din 6 ferme administreaza mai putin de 2 hectare de teren, opereaza un procent de 12% din suprafata agricola totala si produc aproximativ 35% din alimentele lumii.
Contributiile proprietarilor mici la aprovizionarea cu alimente variaza enorm de la o tara la alta, cu o pondere de pana la 80% in China si niveluri joase in Brazilia si Nigeria.
Analiza poate ajuta decidentii sa faca mai bine definitiile si diferenta intre producatori atunci cand gandesc legile. „Este imperativ sa evitam utilizarea alternativa a termenilor de ferme de familie si ferme mici, majoritatea fermelor de familie fiind mici, dar unele sunt mai mari si chiar foarte mari“, a explicat Marco Sánchez, co-autor al studiului.
In tara noastra, situatia este similara. Romania are o suprafata agricola de peste 9 milioane de hectare, iar circa 5 milioane sunt cultivate cu cereale. Intr-un an bun, productia de cereale trece de 30 de milioane de tone si numai 10-12 milioane raman in tara pentru consum, celelalte luand drumul strainatatii.
Potrivit celor mai mari operatori din acest sector, numarul de exploatatii agricole trece de 3 milioane, insa majoritatea sunt ferme de subzistenta, cu 2-3 hectare, care nu fac performanta, Punctul forte al agriculturii romanesti este ca s-au facut pasi importanti in dotarea tehnologica si aplicarea noilor tehnologii, iar punctul slab il reprezinta gradul mic de asociere in grupuri de producatori sau in cooperative agricole.The post FAO: micii fermieri produc o treime din alimentele lumii first appeared on StiriAgricole.ro.
aprilie 27, 2021