1.468 miliarde de vaci și viței la nivel global

Salt la sursă
Author:

agrimanet

– Stiri Agricole – Agrimanet

1.468 miliarde de vaci și viței la nivel global

La nivel global sunt în jur de 1.468 miliarde de vaci și viței, Brazilia având o mare pondere (cu peste 200 de milioane), urmată de India (189 milioane) și China (peste 113 milioane).

104 țări aveau peste 1 milion de capete, România situându-se pe locul 82, cu puțin peste 2 milioane.

Brazilia – exportul de carne de vită și industria bovinelor per total reprezintă 8.5% din PIB-ul țării. Însă în Brazilia această industrie prezintă două provocări. În primul rând sunt cantități enorme de metan biogenic emise. Crescutul excesiv al vitelor în Brazilia este considerat responsabil pentru 80% din defrișările masive în zona pădurilor Amazonului, fapt ce reprezintă o problema majoră de securitate națională atât în Brazilia cât și la nivel global, ținând cont de impactul incendiilor devastatoare din Amazon în 2019, notează Vlad-Radu Zamfira pentru Infoclima.

India – deși numărul bovinelor este mai mic decât cel din Brazilia, datorită contextului cultural acestea au o durata de viață mai îndelungată. Această situație rezultă în ani suplimentari în care animalele vor emite sute de kilograme de metan anual.

China – creșterea constantă a populației de asemenea rezultă în creșterea cererii de hrană, bovinele reprezentând o resursă principală a agriculturii chinezești. Ermias Kebreab, profesor în zootehnie, declara că până în 2050 în Asia cererea pentru carne de vită va crește cu 300%.

Uniunea Europeană – conform unei analize a celor de la Greenpeace creșterea animalelor și a bovinelor (inclusiv al impactului hranei lor) produc mai multe gaze de seră decât toate mașinile (cu masa de sub 3.5 tone) din întreaga uniune.

O vacă poate emite în jur de 100 kg de metan anual în urma digestiei, ceea ce – raportat la numărul de bovine (în jur de 1.5 miliarde) la nivel global – duce la emisii a circa 150 milioane de tone de metan. Având în vedere potența crescută a metanului raportat la carbon (de circa 28 ori), putem vorbi de emisii echivalent a circa 4.2 miliarde tone de CO2.

Prin comparație, în 2019, industria aviației – una din cele mai poluante ramuri ale transportului – era responsabilă pentru emiterea a 915 milioane de tone CO2.

Enzima care ar reduce emisiile de metan biogenic

Recent, profesorul Tim Flannery – cercetător australian la universitatea din Melbourne – a transmis că, datorită unor studii făcute în  Queensland, ”s-a dovedit că o algă roșie (Asparagopsis armata) ar contribui la procesul de digestie al bovinelor printr-o enzimă ce ar reduce emisiile de metan biogenic cu peste 90%”.

CSIRO (The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) a demonstrat ca Asparagopsis taxiformis  produce un compus chimic numit bromoform (CHBr₃) care ”previne formarea de metan în etapa finală a digestiei”. Mai mult, studiul a arătat că ”90% din metanul emis este regurgitat, iar restul de 10% eliberat prin flatulență”.

Un alt studiu – realizat în martie 2021 – demonstra că introducerea în alimentația vitelor a aceleiași alge roșii (Asparagopsis taxiformis) ar reduce emisiile cu aproximativ 80%. Asparagopsis taxiformis a devenit o armă a unei companii din Hawaii, fondată în 2018 ca un CleanTech startup axat pe reducerea emisiilor de metan biogenic din industria agriculturii și creșterii animalelor.

În Nouă Zeelandă, guvernul a finanțat proiecte de cercetare în domeniu, principalul fiind organizat de Institutul Cawthron. În decembrie 2019, ministrul agriculturii din Noua Zeelandă, Damien O’Connor declara că, ”dacă se poate eficientiza producția în masă a acestor alge, atunci industria ar beneficia enorm”. Este estimat că suplimentul rezultat din procesarea algelor roșii trebuie să fie în jur de 2% din totalul hranei zilnice pentru bovine.

sursa: Gandul.ro

Articolul 1.468 miliarde de vaci și viței la nivel global apare prima dată în Agrimanet.

aprilie 17, 2021

Comentariile sunt închise.