Fermieri FURIOȘI: „Guvernul României este împotriva ajutorului acordat agriculturii”

Salt la sursă
Author:

Ionel Vaduva

– Stiri agricole – AGROTV

Din ce în ce mai mulți fermieri furioși își exprimă nemulțumirea față de deciziile cel puțin controversate pe care actualii guvernanți liberalo-useristo-plusiști le iau și care au impact direct asupra sectorului agrozootehnic autohton.
Astfel de exemplu de fermieri furioși au fost și la protestul Asociației „Grânarii Moldova” din Iași care au organizat un marș de protest cu utilaje agricole în Municipiile Iași și Botoșani, miercuri, 7 aprilie 2021.
Unul dintre acești fermieri furioși pe ministrul Agriculturii în exercițiu, Adrian-Nechita Oros (subiectul a două moțiuni simple de cenzură), este și Constantin Nechifor, ale cărui declarații au fost transmise la redacție de APPR „Mândru că sunt fermier”.
Potrivit precizărilor agricultorului citat, Guvernul României este împotriva ajutorului pe care l-ar putea acorda Uniunea Europeană (UE) României.
„După ce că noi nu am fost în stare să negociem la Bruxelles sume mai mari pentru fermierii noștri, le tăiem și pe acelea pe care le avem. Europa ne dă voie să dăm ANT (n.r. – ajutorul național tranzitoriu) cât avem nevoie, dar Guvernul României este împotriva ajutorului acordat agriculturii”, a precizat Nechifor.
Tot la capitolul fermieri furioși pe politicile guvernamentale actuale este și Virgil Buche. Conform declarațiilor sale, în prezent, agricultorii nu au resurse pentru a-și continua activitățile în câmp, „iar sezonul a început deja”.
„Suntem în luna aprilie și noi nu am primit un ban. Noi trebuie să ne apucăm de treabă și nu avem bani de motorină, nu avem nimic. Ni s-a promis că o să ni se dea. Nu știu care e problema că nu vor să ne ajute deloc. Au luat acum și sprijinul de la tomate, și sprijinul cuplat pentru soia, și pentru lucernă. Nu știu unde vor să ne ducă domnii aceștia. Vor să ne desființeze, să vină altă țară să ne ia firmele? Vrem să discutăm cu domnul prefect și să avem o intervenție la domnul premier, că la domnul ministru nu mai avem ce face. Dumnealui, când am fost la București, s-a apucat de plantat copaci”, a afirmat Buche.
La rândul, său, Ioan Mihai Matei, alt membru al mulțimii de fermieri furioși, a precizat că agricultorii au avut cheltuieli, s-au bazat pe promisiuni, iar acum se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea în câmp.
„Noi am cheltuit – motorină, semințe, tratamente – iar acum suntem aproape în gaură”, a precizat fermierul român.
Prefectul de Botoșani a ridicat din umeri
Dan Nechifor, susținut de liberali la șefia Prefecturii Botoșani, a discutat cu aceiași fermieri furioși, prezenți la proteste a promis că va transmite decidenților din Capitală doleanțele lor, declarația sa de moment fiind, cităm Monitorul de Botoșani: „Nu am niciun răspuns concret”.
În cadrul întâlnirii de la Prefectură, Nechifor a încercat să le arate agricultorilor că în relația cu statul, fermierii ar trebui să fie mult mai bine organizați, inclusiv în asociații, și să apeleze la ajutorul firmelor de consultanță juridică, atunci când văd că unele lucruri nu merg pe făgașul normal.
Fermierii au reacționat și au pus întrebarea fermă la care așteaptă un răspuns – câte din promisiunile făcute de guvernanți, atât în toamna lui 2020, cât și la discuțiile de la începutul acestui an s-au concretizat?
Marșul cu tractoare a solidarizat fermierii, astfel că agricultorii din Constanța s-au solidarizat cu cei din Moldova și au organizat un protest cu 40 de tractoare.
Producătorii agricoli anunță noi proteste în cazul în care nu vor primi un răspuns ferm din partea decidenților politici la solicitarea lor: „Acordați despăgubirile pentru culturile calamitate în anul 2020!”.
Miercuri, 7 aprilie 2021, Asociația Fermierilor Grânarii Moldova din Iași a organizat un marș de protest cu utilaje agricole în Municipiile Iași și Botoșani.
În Municipiul Vaslui, din cauza faptul că marșul de protest nu a fost avizat, Asociația Grânarii a delegat un număr de cinci membri pentru a prezenta Prefectului cerințele fermierilor printr-o scrisoare către prim-ministrul României, domnul Florin-Vasile Cîțu, și totodată solicitarea unui răspuns ferm la cererea fermierilor: „Acordați despăgubirile pentru culturile calamitate în anul 2020!”.

aprilie 9, 2021

Comentariile sunt închise.