Apicultura, un sector care prezinta tot mai putin interes pentru romani. Numarul operatorilor a scazut la jumatate, in doar 5 ani

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

In ultimii 5 ani, numarul apicultorilor s-a diminuat semnificativ si a ajuns, in acest an, la 22.900. Potrivit operatorilor din acest sector, pretul mierii brute, care a scazut constant in ultimii 7 ani si problemele specifice ale acestui sector au transformat apicultura intr-un sector deloc profitabil.
Totusi, Comisia Europeana considera ca sustinerea crescatorilor de albine prin Programul National Apicol 2020 – 2022, va ajuta la cresterea operatorilor din acest sector.
Cu toate acestea, actualii crescatori de albine sunt pesimisti si sustin ca „nu vad o directie buna a apiculturii“.
„Numarul apicultorilor a scazut pentru ca pretul mierii brute, care se vinde angro, este foarte mic, a fost in vara anului 2020 la nivelul din 2009. De exemplu, mierea poliflora se vindea cu 8 lei/kg. In plus, anul trecut s-a realizat maximum 30% din productia de miere din cauza conditiilor climatice si subventia nu ajuta un business care nu e profitabil fara ea“, a spus Adrian Vintila, presedintele Asociatiei Pro Apicultura.
El spune ca in prezent mierea poliflora in stare bruta se vinde angro cu 9,3 lei/kg la cel mai bun pret“, iar asta inseamna venituri foarte mici pentru crescatorii de albine, motiv pentru care multi au renuntat la aceasta activitate. „Iarna aceasta am pierdut si foarte multe familii de albine la nivel national din cauza vremii.“ Un borcan de miere poliflora de 400 g se gaseste intr-un magazin la 19 lei, in timp ce in altul costa 12,9 lei.The post Apicultura, un sector care prezinta tot mai putin interes pentru romani. Numarul operatorilor a scazut la jumatate, in doar 5 ani first appeared on StiriAgricole.ro.

aprilie 8, 2021

Comentariile sunt închise.