Control ANSVSA: reziduuri de pesticide pe legume si fructe provenite din alte tari. Ce amenzi au fost acordate?

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

In perioada 01-26.03.2021 reprezentantii Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor, Cluj, Constanta, Dambovita, Mures, Prahova, Giurgiu si Ilfov, au efectuat controale oficiale la nivelul unitatilor de depozitare a fructelor si legumelor provenite din tari terte si/sau comert intraunional si in unitatile de comercializare (hipermarketuri/supermarketuri) conexate cu aceste depozite.
Scopul acestor controale a fost verificarea trasabilitatii si a continutului in reziduuri de pesticide din fructele si legumele provenite din tari terte si/sau comert intraunional.
Au fost verificate 99 de unitati: 78 de depozite si 21 de unitati de comercializare (hipermarketuri/supermarketuri).
Pentru deficientele constatate, reprezentantii DSVSA au aplicat 12 amenzi, in valoare totala de 120.200 lei.
Dintre neconformitatile constatate si sanctionate cu ocazia controalelor mentionam:
– desfasurarea activitatii de depozitare in spatii/ unitati neinregistrate pentru siguranta alimentelor confom Ordinului 111/2008 cu modificarile si completarile ulterioare;
– nerespectarea cerintelor generale de igiena prevazute in Regulamentul (CE) 852/2004;
– deficiente referitoare la demonstrarea  trasabilitatii unor  loturi;
– in cadrul  programul de autocontrol nu sunt incluse prelevari de probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume si fructe;
– lipsa monitorizarii temperaturii in depozit;
– etichetare necorespunzatoare.
Cu ocazia controalelor au fost prelevate probe din legume si fructe ( banane, mandarine, mere, pere, portocale, rosii cherry, cartofi, ustroi, praz) si supuse analizelor de laborator in vederea determinarii reziduurilor de pesticide.
ANSVSA monitorizeaza in permanenta continutul de reziduuri, controale cu aceasta tematica se desfasoara periodic pentru a se comercializa doar legume si fructe sigure pentru consum.The post Control ANSVSA: reziduuri de pesticide pe legume si fructe provenite din alte tari. Ce amenzi au fost acordate? first appeared on StiriAgricole.ro.

aprilie 7, 2021

Comentariile sunt închise.