De ce ne vor ARDE la buzunare creșterile de preț la porumb, grâu, petrol și metale industriale

Salt la sursă
Author:

Ionel Vaduva

– Stiri agricole – AGROTV

Miercuri, 31 martie 2021, tranzacțiile cu porumb de pe Bursa din Paris a luat un avans de 2,7%, până la un total de 216,75 euro pe tonă, în concordanță cu mișcările importante petrecute pe bursa de materii prime de la Chicago (CME), unde porumbul și soia au crescut cu limita maximă permisă față de sesiunea anterioară.
Potrivit precizărilor lui Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia, în termeni procentuali, saltul a fost de 5.1% pentru soia și 4.6% pentru porumb, iar grâul a fost impulsionat cu 2.9%, la rândul său (fiind deseori corelat parțial cu porumbul).
Expertul sursei citate precizează că raportul USDA ar fi fost catalizatorul care a generat majorarea, document care a venit la pachet cu o surpriză majoră în privința suprafețelor însămânțate. Vorbim mai exact de calcule ale USDA care vorbesc de suprafețe mai mici semănate (peste 36,8 milioane hectare, față de mai bine de 37,7 milioane hectare potrivit estimărilor, în cazul porumbului, și 35,4 milioane de hectare pentru soia, cu peste 930.000 hectare sub estimări).
La fel și cererea venită din China pune presiune pe prețurile materiilor prime de proveniență nord-americană.
„Față de anul precedent, o creștere de 1%, respectiv 5% a suprafețelor este considerată insuficientă în raport cu cererea. China a redevenit anul acesta prima destinație pentru bunurile agricole ale SUA, susținând atât prețurile, cât și profitul fermierilor. Importurile în creștere au stat, de altfel, la baza unor așteptări ridicate pentru suprafețele noi plantate cu soia și porumb, pregătind astfel reacția pronunțată la anunțul Departamentului de Agricultură al SUA atunci când ștacheta înaltă nu a fost atinsă.
„Trendul porumbului pe piața futures americană este, în ultimele luni, ascendent. Prețurile sunt aproape de vârful ultimilor 8 ani, după o creștere de peste 60% de la minimele din august (pentru contractul cu scadența mai) până miercuri la închidere. Boabele de soia se află la sub 2% de vârful ultimilor 7 ani.
„Raportările pozițiilor non-comerciale mari pentru porumb (cei care nu sunt producători) pentru 23 martie arată o poziționare long (pe creștere) de 538.700 de contracte, cu peste 29.000 peste săptămâna precedentă. Am putea spune, din aceste date, că piața se aștepta încă de acum aproape o săptămână la o tendință de creștere a prețurilor”, se scrie în analiza celor de la XTB.
Veștile bune pentru fermieri au totuși implicații macroeconomice
Același Claudiu Cazacu spune că majorarea de preț la produsele de proveniență agricolă, coroborată cu creșterile costurilor de achiziție la petrol și la alte produse din energia fosilă, dar și la metale industriale, toate duc inevitabil la salturi inflaționiste.
Cazacu este de părere că fără ajustare corectivă vizibilă de două cifre a mărfurilor principale, consumatorii vor resimți, în cele din urmă, un cost sporit al bunurilor esențiale.
„Sunt stimulate astfel, preocupări suplimentare în privința inflației. În Europa, porumbul este cu peste 35% mai scump față de finele lunii martie de acum un an, iar grâul cu peste 22%. Având în vedere creșterea înregistrată la nivelul petrolului, a altor produse din energia fosilă, a metalelor industriale (cuprul a avansat cu peste 77% în ultimul an, până la sfârșitul lui martie) un salt al inflației este de așteptat. Deși piețele indică o anume preocupare față de dinamica generală a prețurilor, Fed și alte bănci centrale majore privesc riscurile inflaționiste drept temporare.
Este de urmărit cu atenție segmentul materiilor prime în perioada următoare (1-2 trimestre). Fără o ajustare corectivă vizibilă de două cifre a mărfurilor principale, consumatorii pot resimți, în cele din urmă, un cost sporit al bunurilor esențiale. În privința sectorului agricol, local, acesta se profilează ca un câștigător al tendințelor curente, orientate de asemenea favorabil pe termen scurt. Pentru PIB-ul României ar putea fi o veste bună. Reținem totuși că, în special în agricultură, estimările sunt supuse unor masive incertitudini date de variabilele numeroase implicate, de la vreme și factori naturali până la ritmul piețelor internaționale”, a conchis el.

aprilie 3, 2021

Comentariile sunt închise.