Estimările specialiștilor bulgari în ceea ce privește culturile de grâu și rapiță

Salt la sursă
Author:

Ionel Vaduva

– Stiri agricole – AGROTV

După recordul negativ înregistrat de vecinii bulgari în 2020, anul acesta ar urma să fie recoltate nu mai puțin de 5,8 milioane tone de grâu, cu 15 procente mai mult decât totalul anului anterior.
Previziunile aparțin Centrului bulgar de Cercetări Economice în Agricultură. Potrivit primelor estimări ale instituției citate, randamentul mediu la grâu, recolta nouă, va fi de aproximativ 4,9 tone la hectar, scriu cei de la Novinite.
Prin comparație, condiție agrometeorologice deloc propice și dezastrele naturale din 2020 au forțat producțiile să atingă niveluri de dinainte de 2015. Vorbim mai exact de productivități de circa 3,94 tone la hectar, cu situații aparte înregistrate în regiunea Dobrudzha (n.r. – Dobrudja), acolo unde s-au cuantificat inclusiv randamente de 1,5 tone de grâu la hectar.
Vârful productivității, unul de 5 tone de grâu la hectar, s-a înregistrat în districtele Montana, Vidin, Veliko Tarnovo, Pleven și Lovech.
Anul 2020 a fost unul deosebit de dificil și pentru cultivatorii de rapiță. De altfel, și aici, randamentele au scăzut până la cele mai mici niveluri ale ultimului deceniu.
Conform previziunilor optimiste ale cercetătorilor instituției citate mai sus, în vara lui 2021, producția de rapiță se va majora cu 25%. Cu toate acestea, experții insistă asupra faptului că recolta depinde de condițiile agrometeorologice ale următoarelor două luni.
Recolta de grâu a anului trecut a fost de doar 4,6 milioane tone, potrivit statisticilor Ministerului bulgar al Agriculturii, Alimentației și Pădurilor.
Aceasta este cu aproape o cincime mai mică decât recolta anului anterior, atunci când s-au contabilizat 5,6 milioane de tone în silozuri. Marea problemă a recoltei de grâu 2020 a fost seceta pedologică înregistrată în toamna lui 2019, respectiv în primăvara lui 2020.
Recoltele de grâu înregistrate în districtele din Burgas, Dobrich, Varna, Sliven și Shumen au fost cele mai afectate de seceta pedologică a anului trecut.

martie 10, 2021

Comentariile sunt închise.