WWF Romania: controalele transporturilor de lemn, aproape inexistente

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

In urma declaratiilor venite de la reprezentantii Ministerului Mediului, care laudau eficienta programului SUMAL 2.0, organizatia WWF Romania aduce in discutie problema controalelor la transporturile de lemn, de la iesirea din padure pana la primul punct de descarcare, care au o pondere de 1%, adica sunt aproape inexistente.
„Pe segmentul primei plasari pe piata (a lemnului – n. r.), adica de la iesirea din padure si pana la primul punct de descarcare, controalele sunt aproape inexistente. Mai putin de 1% din aceste transporturi sunt verificate de autoritatile competente. Ne dorim o schimbare de paradigma prin care sa reorientam controlul la prima plasare pe piata. Acest aspect pe care l-am semnalat inca din 2017 este astazi recunoscut si avem un consens pe aceasta reorientare din partea majoritatii factorilor interesati, insa este firesc sa ne intrebam: Daca de maine vom reorienta aceste controale catre prima plasare pe piata, de unde ne apucam de treaba? Astazi, aceste controale sunt, probabil, de cele mai multe ori, realizate la intamplare si in anumite situatii chiar reactiv in urma unor sesizari ale cetatenilor. Uneori, avea orientarea acestor controale chiar discretionar”, a sustinut Niculescu.
In luna februarie a anului trecut, Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru nerespectarea Regulamentului European privind comertul cu lemn. Motivarea acestei proceduri se refera la lipsa prioritizarii controalelor pe baza unor criterii obiective si transparente, precum si la lipsa unui regim de sanctiuni capabil sa descurajeze taierile ilegale de padure.
WWF Romania a organizat, marti, o conferinta de presa online pe tema monitorizarii video a transporturilor de lemn din Romania.
Organizatia de mediu a creat si testat, in noiembrie 2020, primul instrument care, prin monitorizarea video a transporturilor de lemn care ies din padure, poate ajuta autoritatile sa-si prioritizeze controalele.
Rezultatele testarilor arata ca exploatarile ilegale continua si ca ele nu vor putea fi prevenite eficient decat atunci cand controlul se va concentra pe prima plasare pe piata a lemnului, noteaza WWF Romania.The post WWF Romania: controalele transporturilor de lemn, aproape inexistente first appeared on StiriAgricole.ro.

martie 4, 2021

Comentariile sunt închise.