Adrian Oros: ”Sunt foarte îngrijorat de bugetul agriculturii”

Salt la sursă
Author:

Ionuț Fîntînă

– Stiri agricole – AGROTV

Proiectul de buget pentru anul 2021 publicat de Guvern a venit alături de un val de reacții negative din partea fermierilor, care sperau la o alocare mult mai mare pentru sectorul agricol. Sumele destinate agriculturii nu cuprind cei aproximativ un miliard de lei, necesari pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă.
În cadrul unei dezbateri online organizate de RFI România, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, și-a exprimat îngrijorarea față de bugetul agriculturii din 2021. Acesta le reamintește, însă, fermierilor, că și anul trecut, Ministerul Agriculturii a pornit cu o sumă mai mică de bani, însă aceasta a fost recuperată pe parcurs.
”Și eu sunt foarte îngrijorat de bugetul agriculturii și orice ministru responsabil trebuie să fie îngrijorat de bugetul ministerului. Nu este încă definitivat, el va fi atât cât este posibil. Eu le reamintesc fermierilor că și anul trecut am pornit cu un buget inițial mult mai mic, după care la fiecare rectificare am reușit să-l suplimentăm, astfel încât să acoperim aproape toate nevoile pe care le-am avut: atât despăgubirile de secetă cât și pierderile înregistrate din cauza evoluției pandemiei. Anul acesta vom porni exact cu bugetul pe care o să-l primim. Ideea este să-l drămuim cât mai bine, astfel încât banii alocați agriculturii să aibă efect”, a precizat ministrul Adrian Oros.
În acest context, șeful MADR a subliniat că atât Planul Național Strategic, cât și Planul Național de Redresare și Reziliență, trebuie construite cât mai bine, astfel încât sectorul agricol românesc să atragă cât mai mulți bani europeni, pentru că după anul greu prin care am trecut, bugetul statului este unul diminuat.
”Speranța noastră este ca toți banii, atât din PNS, cât și din PNRR, să fie absorbiți. Din ce am înțeles, proiectele nu trebuie să se suprapună deloc, ci trebuie să fie complementare, iar aici trebuie să avem grijă. Trebuie să ne bazăm pe banii pe care îi putem atrage, pentru că am trecut printr-o perioadă grea, iar banii de la buget sunt atâția cât sunt”, a mai explicat Adrian Oros.
Reamintim că reacțiile după publicarea proiectului de buget pentru anul 2021 au fost vehemente, atât din partea fermierilor, cât și din partea unor oficiali. În acest context, parlamentarii pregătesc niște amendamente care să modifice Legea bugetului. Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, spunea săptămâna trecută pentru AGRO TV că a stabilit, împreună cu colegii din Comisie, să depună un amendament prin care să ceară includerea sumelor necesare pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă al culturile de primăvară.

februarie 15, 2021

Comentariile sunt închise.