Planul lui Adrian Oros pentru producătorii români – o rețea națională de depozite

Salt la sursă
Author:

Ionuț Fîntînă

– Stiri agricole – AGROTV

Produsele românești sunt din ce în ce mai căutate de consumatori, însă problema desfacerii reprezintă în continuare o problemă. Într-o conferință online organizată de RFI România, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre posibila soluție pentru a rezolva acest aspect – construirea unei rețele naționale de depozite, distribuție și comercializare. Proiectul ar urma să fie finanțat din banii alocați de Uniunea Europeană pentru Planul Național de redresare și Reziliență (PNRR).
”Legat de Planul Național de Redresare și Reziliență, noi avem două proiecte pe care le-am lansat anul trecut. (…) Există oportunitatea să facem o rețea de depozite. Trebuie știut, iar fermierii știu, prin țară sunt foarte multe depozite mai mici sau mai mari, fie ale producătorilor, ale procesatorilor, fie ale cooperativelor.
Noi am dorit să legăm într-o rețea de depozite și de comercializare și de distribuție a produselor românești, pentru că am văzut că există pe piață o cerere tot mai mare pentru produsele româneștii, și am vrut să creăm această rețea în jurul a opt depozite regionale, care vor fi construite din acești bani, cu dublu scop. Pe de-o parte, în aceste depozite regionale să fie păstrată rezerva națională, astfel putem atrage banii pentru PNRR, pentru că discutăm despre reziliență și securitate alimentară”, a explicat Adrian Oros.
Potrivit șefului MADR, aceste opt mari depozite vor fi conectate cu toate celelalte depozite existente și cele care se vor mai construi în viitor. Important de precizat este faptul că acest proiect trebuie să se finalizeze până în anul 2026, altfel România riscă să piardă banii alocați de Uniunea Europeană pentru acest plan.
”Acest opt mari depozite, care vor fi practic niște centre logistice, trebuie să fie prinse într-o rețea cu toate depozitele care există acum și care vor fi construite și pe viitor. Noi și PNS, și în acești doi ani de tranziție, am prin sume consistente pentru tot ceea ce înseamnă depozitare și procesare. Așa am gândit cele două programe. Dar în PNRR vrem să introducem și proiecte mai mici, spre exemplu cele legate de dezvoltarea cooperativelor și apariția lor, cât și învățământul profesional. Banii aceștia trebuie cheltuiți până în 2026 și ideea este ca toate proiectele gândite să fie finalizate până în august 2026”, a mai precizat Adrian Oros.
Ministrul a atras atenția asupra faptului că sectorul agricol românesc trebuie să atragă cât mai mulți bani europeni, pentru că după anul greu prin care am trecut, bugetul statului este unul diminuat.
”Speranța noastră este ca toți banii, atât din PNS, cât și din PNRR, să fie absorbiți. Din ce am înțeles, proiectele nu trebuie să se suprapună deloc, ci trebuie să fie complementare, iar aici trebuie să avem grijă. Trebuie să ne bazăm pe banii pe care îi putem atrage, pentru că am trecut printr-o perioadă grea, iar banii de la buget sunt atâția cât sunt”, a mai spus Adrian Oros în cadrul evenimentului ”Agricultura românească într-o Europa mai verde”.

februarie 15, 2021

Comentariile sunt închise.