Manastireanu (APCPR): industria cresterii porcului din Romania a suferit pierderi de aproape 1 miliard de euro

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Industria cresterii porcului a suferit pierderi masive in ultima perioada, atat directe cat si indirecte, iar cele prin deficitul de balanta comerciala au depasit deja miliardul de euro, a declarat Vladimir Manastireanu, consultant de afaceri publice in cadrul Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).
„Pierderile din industria cresterii porcului, directe si indirecte, se apropie de un miliard de euro pana la aceasta ora, iar pierderile prin deficitul de balanta comerciala au depasit deja un miliard de euro. In ceea ce priveste despagubirile, daca pana in anul 2019 se dadeau de la Comisia Europeana, acum se acorda din bugetul de stat, astfel putem sa cuantificam pe viitor alte pierderi la bugetul de stat prin despagubirile care pot fi acordate catre Gospodariile Populatiei (GP) sau catre fermele mari de porci, care nu vor fi mici. Noi venim si intrebam: de ce se taraganeaza aceste acte normative cerute si rascerute de Comisia Europeana? In toamna mai avem un audit FVO (Food and Veterinary Office n.r.) pe implementarea recomandarilor celorlalte misiuni de audit VFO pentru combaterea pestei porcine africane (PPA), dar pana acum nimic nu s-a implementat, nicio recomandare, nici biosecuritatea si nici ordinul privind dimensionarea”, a precizat Vladimir Manastireanu.
Manastireanu: „Ar trebui sa nu se mai creasca porci in gospodarii”
Manastireanu a mai precizat ca, desi exista Ordinul 538, care prevede dimensionarea cresterii porcului in gospodaria populatiei, nu ar trebui sa existe un numar minim sau maxim de porci pe care persoanele ar putea sa-i creasca in propriile gospodarii.
„Noi suntem insistenti, chiar daca gresim. Ba da, trebuie sa fie un numar maxim in GP-uri, ca sunt cinci, ca sunt trei, ca este unul singur, din punctul meu de vedere ar trebui sa fie zero. Din punctul meu de vedere, medic veterinar, ar trebui sa nu se mai creasca porci in GP-uri, daca vrem sa devenim un stat european civilizat si din acest punct de vedere. Insa, pentru ca tinem la traditia romaneasca, ne dorim sa se pastreze aceasta traditie de crestere a porcului in GP, insa ne dorim sa se respecte cu strictete anumite reguli: biosecuritate, identificare, controlul circulatiei daca nu restrictionarea circulatiei, fara reproductie si fara comercializare. Cine vrea sa comercializeze, sa ii dea Dumnezeu sanatate sa o faca in cadrul legal si sa se fiscalizeze, sa isi construiasca microferme pe fonduri europene daca pot accesa si sa isi puna conditii minime de biosecuritate asa cum vor fi gandite si trecute, intr-un final, intr-un anumit ordin de biosecuritate si sa respecte toate regulile de bun simt pentru cresterea porcului”, a adaugat fostul presedinte al ANSVSA.
The post Manastireanu (APCPR): industria cresterii porcului din Romania a suferit pierderi de aproape 1 miliard de euro first appeared on StiriAgricole.ro.

ianuarie 3, 2021

Comentariile sunt închise.