300 de rachete antigrindină au fost lansate, într-o săptămână, pentru protejarea culturilor agricole

Salt la sursă
Author:

Andra Moldoveanu

– Stiri agricole – AGROTV

În perioada 22 – 28 mai, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate peste 300 de rachete antigrindină cu scopul de a proteja culturile agricole, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cele mai multe acțiuni de acest fel au fost în Oltenia și Prahova.

“În perioada 22 – 28 mai 2021, din punctele de lansare (PL) ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină (UCCG) din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP), au fost lansate 305 rachete antigrindină (RAG), pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie. Lansările au avut efectul scontat, iar pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită intervenţiilor active în atmosferă din cadrul unităţilor Sistemului”, se arată într-un comunicat al MADR, remis AGERPRES.
Cele mai multe rachete antigrindină au fost lansate din UCCG Oltenia (151), Prahova (131), și Iași (23).
Sezonul de combatere a căderilor de grindină se derulează în perioada 15 aprilie – 15 octombrie 2021, pentru toate Unităţile din structura SNACP. În intervalul 15 aprilie – 28 mai, unităţile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat în total 536 de rachete antigrindină.
Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor protejează în acest an o suprafaţă de aproximativ 1.500.000 hectare, prin 65 de puncte de lansare. Acestea aparţin Unităţilor Prahova, Iaşi, Vrancea, Oltenia și Timiş.
Aceste activităţi au scopul de a reduce riscul faţă de fenomenele meteorologice periculoase pentru populaţie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane şi rurale (protejarea cetăţenilor) – respectiv protejarea faţă de fenomene meteorologice precum grindina, ceaţa densă, tornadele.
În România, intervenţiile active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină au început în anul 2000 şi sunt gestionate de Executiv, prin intermediul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Potrivit MADR, obiectivul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, culturi agricole etc.), precum şi a comunităţilor rurale din zonele de intervenţie, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

mai 29, 2021

Comentariile sunt închise.