Coronavirus de origine canină, descoperit la om (studiu)

Salt la sursă
Author:

Ionel Vaduva

– Stiri agricole – AGROTV

Experții virusologi malaezieni au depistat un nou tip de coronavirus de origine canină (CCoV-HuPn-2018) în rândul mai multor pacienţi spitalizaţi cu pneumonie, în perioada 2017-2018.
Vorbim practic de un al optulea tip de coronavirus cunoscut, ce provocă boli la om, dacă este confirmat ca agent patogen, se precizează într-un studiu publicat în revista Clinical Infectious Diseases.
Cercetătorii implicați în studiul publicat joi, 20 mai 2021, și citat de Reuters, au precizat că descoperirile lor arată ameninţarea pentru sănătatea publică a coronavirusurilor animale.
Specialiștii au declarat că au testat probe de tampon nazal prelevate de la 301 de pacienţi cu pneumonie la un spital din Sarawak, estul Malaeziei. Opt dintre eşantioane, majoritatea de la copii sub 5 ani, au fost pozitive pentru un coronavirus canin.
Secvenţierea genomică suplimentară a constatat că CCoV-HuPn-2018 împărtăşea caracteristicile altor coronavirusuri despre care se ştie că au infectat pisici şi porci. Totodată, noua formă virală conţinea o mutaţie care nu a fost găsită în niciun coronavirus canin cunoscut, dar a fost prezentă în tulpini umane precum SARS-COV şi SARS-COV-2, virusul din spatele pandemiei COVID-19.
Autorii lucrării au mai afirmat că descoperirile arată că virusul a sărit recent de la animale la oameni, dar a subliniat că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acesta poate fi transmis între oameni.
De asemenea, experții au spus că nu este clar dacă virusul ar putea îmbolnăvi oamenii, observând că este posibil să fie pur şi simplu „transportat” în căile respiratorii ale pacientului fără a provoca boli.
Sunt cunoscute şapte coronavirusuri despre care se ştie că provoacă boli la om: patru care cauzează răceala obişnuită şi trei care cauzează bolile cunoscute sub numele de SARS, MERS şi COVID-19.

mai 22, 2021

Comentariile sunt închise.