ANM: vreme calda in urmatoarele doua saptamani, cu maxime ce ajung si la 29 de grade. Care sunt sansele de precipitatii?

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Urmatoarele doua saptamani se vor caracteriza printr-o vreme calda, in intreaga tara, cu sanse de precipitatii locale si un regim termic fluctuant de la o zi la alta, cu maxime ce pot ajunge chiar si pana la valoarea de 29 de grade Celsius, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 3-16 mai.
In Banat, in prima saptamana a intervalului de prognoza, valorile diurne de temperatura vor alterna de la o zi la alta, urmand a se incadra intre 17 si 19 grade in zilele de 6 si 8 mai si, respectiv, 20 si 23 de grade pe 5, 7 si 9 mai. In acest interval, minimele nocturne vor caracteriza, de asemenea, un regim termic variabil si vor avea valori cuprinse, in general, intre 5 si 10 grade. In prima parte a celei de a doua saptamani, vremea se va incalzi de la o zi la alta, astfel incat, pe 12 mai, va deveni calda si se va atinge o medie regionala a temperaturilor maxime de aproximativ 29 de grade, iar spre finalul intervalului de prognoza regimul termic va marca o noua scadere si media maximelor pe 16 mai va fi de 23-24 de grade, caracterizand o vreme normala termic pentru jumatatea lunii mai. Minimele nocturne vor fi relativ constante in cursul celei de a doua saptamani si se vor situa, in medie, in jurul a 11 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi in general redusa si doar in jurul datelor de 5 si 7 mai, precum si intre 13 si 16 mai, vor fi ploi pe arii relativ restranse.
In Crisana, temperatura aerului va avea variatii semnificative in prima saptamana a intervalului de prognoza, astfel incat valorile maxime se vor situa intre 16 si 22 de grade, in medie, cu cele mai ridicate valori pe 7 si 9 mai. Valorile minime, alternante de asemenea, vor fi cuprinse intre 3 si 10 grade. In a doua saptamana regimul termic va prezenta initial o tendinta de crestere treptata, astfel incat in jurul datei de 12 mai se vor atinge valori de 27-28 de grade, in medie regionala, vremea devenind calda pentru aceasta perioada, apoi temperaturile vor scadea usor, spre 22 de grade la finalul intervalului de prognoza, cand vremea va deveni normala termic. Regimul termic nocturn nu va avea variatii importante intre 11 si 16 mai, cand se vor inregistra, in medie, 11 -12 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata pe 5 si 7 mai si, din nou, in intervalul 13 – 16 mai.
Si in Transilvania, pe parcursul primei saptamani a intervalului de prognoza vor fi alternante termice de la o zi la alta, iar maximele temperaturii aerului se vor situa, in general, intre 16 si 21 de grade, in timp ce minimele nocturne vor avea valori medii intre 2 si 9 grade. Ulterior, vremea se va incalzi, iar valorile diurne vor creste de la 23 de grade pe 10 mai, pana la 26 de grade pe 12 mai, apoi vor scadea din nou, spre 21 de grade la finalul celei de a doua saptamani. Regimul termic nocturn intre 10 si 16 mai va fi relativ constant si se va caracteriza prin temperaturi medii cuprinse intre 6 si 8 grade.
Ploi slabe si pe arii restranse se vor semnala cu o probabilitate mai mare in intervalele 6- 8 mai si 13 – 16 mai.
In Maramures, vor fi alternante termice ample pe parcursul primei saptamani a intervalului de prognoza, astfel incat temperaturile diurne se vor incadra, in medie, intre 15 si 19 grade, cu cele mai ridicate valori pe 7 si 9 mai, iar temperaturile nocturne vor avea valori medii regionale cuprinse intre 3 si 11 grade. Ulterior, vremea se va incalzi constant, iar pe 12 mai media maximelor va atinge 27 de grade, dupa care va scadea treptat, spre 21-22 de grade in ultima zi a intervalului de prognoza. Regimul termic nocturn in a doua saptamana nu va avea variatii importante si se va concretiza prin valori termice medii de aproximativ 10 grade.
Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata intre 5 – 8 mai si, din nou, intre 13 si 16 mai, iar in restul intervalului doar izolat vor fi conditii pentru ploi slabe, trecatoare.
Intre 3 si 9 mai, in Moldova, temperatura aerului va avea variatii de la o zi la alta, astfel incat maximele diurne se vor situa, in medie, intre 17 si 22 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse intre 5 si 10 grade. Dupa data de 10 mai, regimul termic se va mentine relativ constant si se va concretiza prin valori ale maximelor termice de 22-24 de grade si ale temperaturilor minime cuprinse intre 8 si 11 grade.
Ploi slabe, pe arii restranse, se vor semnala cu o probabilitate mai mare intre 5 si 8 mai si, din nou, intre 13 si 16 mai.
In Dobrogea, pe parcursul intervalului de prognoza va fi o vreme in general racoroasa, fara alternante semnificative ale temperaturilor diurne, care se vor situa, in general, intre 16 si 20 de grade, cu cele mai scazute valori la inceputul si sfarsitul primei saptamani a intervalului de prognoza. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de temperaturi cuprinse, in medie regionala, intre 9 si 12 grade pe tot parcursul celor doua saptamani.
Ploi slabe, de scurta durata, se vor semnala pe arii restranse, cu o probabilitate mai mare pe 3, 6 si 8 mai, precum si in ultimele zile ale intervalului de prognoza.
In Muntenia, regimul termic diurn nu va avea variatii ample in decursul celor doua saptamani si se va caracteriza prin valori medii regionale ale temperaturilor maxime situate, in general, intre 20 si 24 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 7, 12 si 13 mai. Temperaturile nocturne vor oscila semnificativ in prima saptamana, cand vor fi cuprinse intre 7 grade pe 4, 5 si 9 mai si 11 grade pe 8 mai. In a doua saptamana minimele termice vor fi in crestere treptata, de la 7-8 grade la inceputul saptamanii, pana spre 11 grade la sfarsitul acesteia.
Probabilitatea pentru averse va fi in general redusa, iar ploi slabe, pe arii restranse, se vor semnala in jurul datei de 5 mai si, din nou, dupa 13 mai.
Potrivit ANM, in Oltenia, valorile termice diurne se vor situa in cea mai mare parte a intervalului in apropierea celor normale pentru aceasta perioada sau usor peste cele normale, cu maxime medii cuprinse, in general, intre 18 si 25 de grade, posibil mai ridicate in jurul datelor de 12 si 13 mai, cu valori de peste 25 de grade. In cursul noptilor vor fi valori medii cuprinse intre 6 si 13 grade, local mai scazute in diminetile primei saptamani, spre 2-3 grade.
Probabilitatea pentru averse de ploaie va fi mai crescuta in zilele de 5 si 7 mai si, din nou, dupa data de 12 mai.The post ANM: vreme calda in urmatoarele doua saptamani, cu maxime ce ajung si la 29 de grade. Care sunt sansele de precipitatii? first appeared on StiriAgricole.ro.

mai 6, 2021

Comentariile sunt închise.