Adrian Oros: in dezvoltarea agriculturii romanesti, cel mai mare rol il are cumparatorul

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, considera ca cel mai mare rol in sustinerea agriculturii romanesti trebuie sa-l aiba cumparatorul.
Aflat la inaugurarea unei hale agroalimentare, ministrul a raspuns unui jurnalist care l-a intrebat de ce un ou vandut aici este mai scump decat unul importat si adus de la sute de kilometri.
„Eu sunt ministrul agriculturii si eu vreau ca fermierii si producatorii locali sa vanda cat mai scump. Este normal sa castige, pentru ca nu foarte multa lume vrea sa faca agricultura sau zootehnie, iar cei care fac aceasta activitate trebuie sa castige. Trebuie sa ne obisnuim cu acest lucru, ca munca taranului si a fermierului trebuie platita”, a raspuns Adrian Oros.
Ministrul a apreciat ca produsele romanesti sunt mult mai bune decat cele din import si, ca atare, au si un pret mai mare.
„Pretul il da piata. Deci, produsele lor, care sunt mult mai bune decat cele despre care dumneavoastra povesteati, merita sa aiba preturi mai bune, iar ei merita sa aiba venituri conforme cu munca pe care o desfasoara”, a mai spus Oros.
Ministrul a opinat ca autoritatile locale au un rol “foarte important” in cea ce inseamna promovarea si facilitarea comercializarii acestor produse locale, acolo unde mai sunt “inca producatori locali care se incapataneaza sa faca agricultura”. De asemenea, a adaugat acesta, si de la nivel guvernamental trebuie sa fie proiecte pentru a sustine producatorul roman.
„Dar (…) cel mai mare rol il are cumparatorul. Daca toti cei care sunt cu adevarat interesati si cu adevarat ingrijorati sa rasplateasca munca fermierului sau a taranului roman ar cauta si ar cumpara doar produse romanesti, chiar daca uneori sunt mai scumpe, cu siguranta ca aceste produse s-ar vinde mult mai bine, iar fermierul, taranul roman ar avea venituri sustenabile. Acest lucru se intampla in fiecare tara, educatia asta a consumatorului, patriotica, sa zic asa, se face in familie, se face in scoala. Daca toti o sa spunem copiiilor nostri acelasi lucru in fiecare zi, daca in fiecare zi copilul o sa auda la scoala, s-ar putea ca peste cativa ani sa avem niste cumparatori responsabili si mai patrioti, care sa caute produse romanesti, pentru ca chiar daca dam cu un leu sau cu doi mai mult pe un produs autohton, trebuie sa ne gandim si pragmatic. Toti acei bani raman in tara si cu siguranta ni se intorc si noua, in educatie, in sanatate, in infrastructura, in pensii, in salarii. Raman toti. Daca cumparam ceva mai ieftin din alta parte, cu siguranta toti acei bani vor pleca. Deci aici trebuie sa punem mana toti – si autoritatile locale, si cele centrale, dar si noi, cumparatorii, care uneori ne punem intrebarea de ce este asa scump. Munca taranului trebuie rasplatita”, a subliniat Oros.The post Adrian Oros: in dezvoltarea agriculturii romanesti, cel mai mare rol il are cumparatorul first appeared on StiriAgricole.ro.

mai 3, 2021

Comentariile sunt închise.