Agrometeo: rezerva buna de umiditate la culturile de toamna si temperaturi apropiate de normal in aproape toata tara

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna se va incadra in limite optime si apropiate de optim in majoritatea regiunilor, iar in plantatiile pomicole, majoritatea speciilor samburoase isi vor continua inflorirea, legarea rodului si infrunzirea, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 18-23 aprilie.
Caracteristici meteorologice
In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului in general normal, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 3…13°C, limite apropiate de normele climatologice, in majoritatea regiunilor.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 7…17°C, pe intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -2…9°C in aproape toate zonele agricole, izolat fiind conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 4…13°C, optima parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primavara infiintate pana in prezent, precum si continuarii insamantarilor la speciile de prasitoare.
Sunt posibile ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In cea mai mare parte a Crisanei, local in centrul Dobrogei, vestul, centrul, nordul, estul si sudul Moldovei, izolat centrul Transilvaniei, nord-estul Munteniei si nord-vestul Banatului se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata.
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata), pe suprafete agricole extinse din Crisana si izolat in nord-vestul Banatului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidric din aer si sol va fi in general favorabil desfasurarii normale a proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Totodata, ritmurile vegetative ale plantelor vor putea fi intensificate, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului din zonele de campie.
Orzul si graul de toamna se vor afla la infratire (60-100%) si alungirea paiului (10-80%). In semanaturile tardive se vor inregistra fazele de formare a frunzei a treia (75-100%) si infratire (10-100%). Cultura de rapita va parcurge infrunzirea (10-18 frunze), alungirea tulpinii (10-70%) si butonizarea (10-20%), la nivelul intregii tari.
In plantatiile pomicole, speciile de samburoase (cires, piersic, visin, cais) isi vor continua inflorirea, legarea rodului si infrunzirea, iar semintoasele, inmugurirea, dezmugurirea si inceputul infloririi (mar). La vita-de-vie se vor semnala fazele de „plans” si local, inmugurirea, in cea mai mare parte a podgoriilor.
Sub aspect fenologic, sfecla de zahar din principalele bazine de specialitate se va afla la germinare si rasarire, iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibila declansarea incoltirii. Culturile de floarea-soarelui si porumb infiintate pana la aceasta data vor parcurge germinarea si izolat, inceputul rasaririi, extinzandu-se totodata lucrarile de semanat. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara se vor desfasura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.
Recomandari de specialitate

Continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna;
Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor la culturile de camp;
Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi.

Sursa: ANMThe post Agrometeo: rezerva buna de umiditate la culturile de toamna si temperaturi apropiate de normal in aproape toata tara first appeared on StiriAgricole.ro.

aprilie 19, 2021

Comentariile sunt închise.