Agrometeo: racire brusca a vremii, in urmatoarele zile. Ce impact va avea acest lucru asupra agriculturii?

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

In urmatoarea perioada, vremea va intra intr-un proces de racire, iar temperatura minima a aerului va ajunge chiar si la valori de -2 grade Celsius. In schimb, gradul de aprovizionare cu apa la nivelul solului se va incadra in limite normale si optime din punct de vedere agricol, iar conditiile climatice sunt propice efectuarii lucrarilor normale de sezon, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 13-19 aprilie.  
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire accentuata, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 8…15°C in primele zile, valori apropiate de normele climatologice si 1…10°C in restul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…5°C, in toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 3…21°C, la scara intregii tari.
Temperatura minima a aerului se va situa intre -2…9°C pe aproape intreg teritoriul, fiind conditii de producere a brumei. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va fi cuprins intre 6…14°C, limite in general favorabile pregatirii patului germinativ in vederea insamantarii culturilor din prima urgenta (lucerna, mazare, borceag, etc.), precum si a speciilor de primavara (porumb si floarea-soarelui).
Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale in majoritatea regiunilor, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in zonele nordice si centrale, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Local in centrul Dobrogei si al Transilvaniei, vestul Crisanei, vestul, centrul, sudul, nordul si estul Moldovei, izolat nord-estul Munteniei si nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata.
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) in cea mai parte a Crisanei, izolat nord-vestul Banatului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare la speciile de camp pe majoritatea suprafetelor, iar in depresiuni procesele vegetative vor evolua usor mai lent. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va  mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate in afara epocii optime.
Sub aspect fenologic, la orzul si graul de toamna se vor inregistra aparitia frunzei a treia si infratirea (30-100%) in cea mai mare parte a tarii, iar la culturile infiintate in perioada optima se va semnala faza de alungire a paiului (10-40%). Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-14 frunze) si alungirea tulpinii (10-25%), la nivelul intregului teritoriu agricol. La pomii fructiferi vor predomina fazele de inmugurire, dezmugurire si inflorire, in majoritatea plantatiilor.
In aproape toate podgoriile, vita-de-vie se va afla in faza de „plans”, indeosebi pe terenurile cu expozitie sudica. De asemenea, in centrul tarii se va mentine repausul biologic. La culturile de primavara (borceag, mazare, ovaz, orzoaica, lucerna) insamantate pana in prezent, izolat se vor putea inregistra fazele incipiente de vegetatie (germinare-rasarire).
Totodata, la floarea-soarelui si porumb se vor efectua pe suprafete agricole restranse, atat pregatirea patului germinativ, cat si lucrarile de semanat. Pe ansamblu, lucrarile specifice campaniei de primavara se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate

Continuarea insamantarii culturilor din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, lucerna);
Pregatirea patului germinativ si efectuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire in vii si livezi), la speciile de camp si pomi-viticole;
Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe.
The post Agrometeo: racire brusca a vremii, in urmatoarele zile. Ce impact va avea acest lucru asupra agriculturii? first appeared on StiriAgricole.ro.

aprilie 13, 2021

Comentariile sunt închise.