Vesti bune pentru fermieri: 90% din subventiile pe anul 2021 pot fi obtinute incepand cu 15 martie

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Fermierii romani pot primi, incepand cu data de 15 martie, un avans de pana la 90% din subventia aferenta anului curent, atat pentru agricultura vegetala cat si pentru zootehnie, a declarat europarlamentarul roman, Daniel Buda.
Iata cum se va desfasura procesul de acordare a subventiilor in avans:
„Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a transmis institutiilor bancare si nebancare Conventia privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemelor de plati directe si masurilor de mediu si clima implementate de APIA, dar si Conventia pentru Masura 14 – Bunastarea animalelor.
In ceea ce priveste Conventia privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemelor de plati directe si masurilor de mediu si clima implementate de APIA, va prezint principalele elemente:
Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subventii a crescut anul acesta de la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverintei eliberate de APIA pana la 90% din aceasta valoare.
APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverintelor, tot fluxul de lucru mutandu-se in mediul electronic. Astfel, fermierii pot transmite electronic centrelor judetene/locale ale APIA cererea pentru eliberarea adeverintei, iar APIA analizeaza solicitarea, emite adeverintele si le trimite online catre banca, astfel incat interactiunea fizica sa fie evitata si fermierii sa nu mai fie nevoiti sa faca mai multe drumuri intre agentie si banca pentru obtinerea unui credit. Impactul acestor masuri masuri de simplificare incepute in 2020 a fost unul pozitiv, intrucat mai mult de 95% din adeverinte au fost solicitate de catre fermieri online. In anul 2020, APIA a emis si procesat electronic 17.500 adeverinte pentru SAPS si 12.000 adeverinte pentru masurile de mediu si clima.
Banca trebuie sa respecte nivelul dobanzii aplicate beneficiarului, aceasta neputand depasi ROBOR 6M + maxim 2,0 %, asa cum este prevazut in ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) sunt parte in conventii si pot garantat creditele acordate de banci fermierilor cu 80% din valoare creditului.
In ceea ce priveste Conventia pentru Masura 14 – Bunastarea animalelor (pachetul porcine si pachetul pasari), iata care sunt principalele elemente:
Valoarea creditului acordat beneficiarilor acestei masuri a crescut anul acesta de la 75% la 85% din suma inscrisa in adeverinta cuvenita beneficiarului pentru platile privind bunastarea animalelor, anul de angajament 2021.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza maxim 80% din valoarea fiecarui credit acordat de banci fermierilor.
Banca trebuie sa respecte nivelul dobanzii aplicate beneficiarului, aceasta neputand depasi ROBOR 6M + maxim 2,0 %, asa cum este prevazut in ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
In anul 2020 APIA a eliberat 178 de adeverinte pentru aceasta masura pentru o valoare de 52,37 milioane euro.”The post Vesti bune pentru fermieri: 90% din subventiile pe anul 2021 pot fi obtinute incepand cu 15 martie first appeared on StiriAgricole.ro.

martie 13, 2021

Comentariile sunt închise.