ANM: vremea se raceste, iar starea de vegetatie la plante este una buna. Iata recomandarile de specialitate pentru urmatoarea perioada

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Vremea relativ calda, inregistrata in ultimele zile, se va raci, iar temperaturile minime vor ajunge chiar si la -6 grade Celsius, ceea ce favorizeaza aparitia inghetului la sol. Aprovizionarea cu apa, la majoritatea culturilor de toamna, va fi una optima sau apropiata de optim, in majoritatea regiunilor iar, per total, vremea permite efectuarea lucrarilor agricole de sezon, in conditii normale, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 13-19 martie.  
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, aceasta devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 0…13°C in prima parte a intervalului, mai ridicata cu 1…7°C in raport cu mediile multianuale si -2…7°C in restul zilelor, limite apropiate de normele climatologice, in toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 2…18°C, pe aproape intreg teritoriul.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -6…7°C in toata tara, local determinand producerea inghetului la sol. Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
In zonele de campie, vor fi conditii de producere a cetii, local asociata cu burnita.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna si pomi-viticole vor evolua lent, in cea mai mare parte a tarii.
In zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, izolat se va putea inregistra stadiul de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea si vigurozitatea culturilor va fi in continuare medie si buna, indeosebi la cele infiintate in epoca optima.
In semanaturile intarziate fenologic, starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si slaba, iar densitatea redusa. Orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de formare a frunzei a treia si infratire (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%).
Sub aspect fenologic, rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze). La pomii fructiferi se va semnala umflarea mugurilor de rod in cea mai mare parte a plantatiilor, cele mai avansate fiind speciile extratimpurii si timpurii.
Vita-de-vie isi va continua repausul biologic, in aproape toate podgoriile. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima epoca, lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole) se vor desfasura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.
Recomandari de specialitate

Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor din prima urgenta (mazare, lucerna, borceag, etc.), in special in zonele de campie;
Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la speciile de toamna infiintate in epoca optima;
Continuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi (taieri, fertilizari, tratamente fito-sanitare);
Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara.

Sursa: ANMThe post ANM: vremea se raceste, iar starea de vegetatie la plante este una buna. Iata recomandarile de specialitate pentru urmatoarea perioada first appeared on StiriAgricole.ro.

martie 12, 2021

Comentariile sunt închise.