OFICIAL Legea bugetului, promulgată! Ce sume sunt destinate fermierilor

Salt la sursă
Author:

Ionuț Fîntînă

– Stiri agricole – AGROTV

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat astăzi, 8 martie 2021, Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Astfel, sunt deblocate sumele necesare pentru schemele de plată și măsurile de ajutor pentru fermierii români, cum ar fi restanțele accizei la motorină pentru trimestrele III și IV ale anului trecut, dar și ajutoarele naționale tranzitorii.
Legea bugetului pe anul 2021 se concentrează în principal pe investiții și pe accesarea fondurilor europene. Bugetul promite să dezvolte România în sectoare esențiale, prea adesea ignorate în trecut. Sunt alocate sume semnificative pentru investiții în infrastructura de transport, spitale și școli, dar și pentru continuarea eforturilor de gestionare a campaniei de vaccinare, precum și a riscurilor asociate crizei sanitare și economice provocate de pandemie. Investițiile majore asigură susținerea mediului de afaceri, noi oportunități de dezvoltare și crearea de locuri de muncă mai bine plătite.
În ceea ce privește bugetul pentru agricultură, amintim că sumele alocate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale sunt cu aproximativ 10% mai mari decât anul trecut, dar această creștere se datorează în mare parte cheltuielilor mai mari pe care MADR va trebui să le realizeze pentru cofinanțarea fondurilor europene.
Din păcate pentru fermierii afectați de secetă, sumele necesare pentru despăgubirea lor nu se regăsesc în legea bugetului. Premierul Florin Cîțu și ministrul agriculturii, Adrian Oros, au promis însă în cadrul întâlnirii pe care au avut-o săptămâna trecută cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură Cooperare că vor fi găsite soluții alternative, astfel încât fermierii afectați să-și poată relua ciclul de producție. Mai multe detalii despre cum anume vor fi sprijiniți fermierii vom afla în cursul acestei săptămâni.

martie 8, 2021

Comentariile sunt închise.