Oros, replică DURĂ pentru Chesnoiu: ”Partidul său n-a dat despăgubiri niciodată”

Salt la sursă
Author:

Ionuț Fîntînă

– Stiri agricole – AGROTV

Problema despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară, sau mai bine zis a lipsei lor, a provocat din nou tensiuni în sectorul agricol românesc – pe de-o parte, între oficiali și fermieri, pe de altă parte între puterea și opoziția politică.
După ce sumele necesare pentru despăgubiri nu au fost incluse în bugetul de stat, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu a reacționat spunând că va depune, împreună cu colegii săi, un amendament prin care să se asigure că acești bani pentru despăgubiri vor fi incluși și vor ajunge la fermieri.
”Pot să le garantez fermierilor este că alături de colegii din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, în cazul în care nu se dă ordonanța, noi depunem amendament la legea bugetului. Nu cred că își va permite niciun Guvern sau colegii din Parlament să nu voteze un astfel de amendament, pentru că ar fi dezastruos pentru fermieri. (…) Vom găsi pârghiile legale necesare ca un astfel de amendament să treacă și ne vom asigura că fermierii primesc despăgubirile. (…) Toți colegii din toate partidele politice au fost de acord”, a precizat Adrian Chesnoiu pentru AGRO TV în urmă cu câteva săptămâni.
Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a venit cu o replică pentru Chesnoiu în ceea ce privește subiectul despăgubirilor.
”Dacă ar fi fost bani disponibili în buget, la ce demersuri am făcut și ce fundamentări am trimis către Ministerul Finanțelor Publice și către cei care au decis plafoanele bugetare, cu siguranță că ar fi fost prinși. Nici anul trecut nu am avut acești bani în buget la începutul anului; la rectificări am reușit să atragem acești bani. Sunt niște rigori de alcătuire a bugetului”, a precizat Oros.
Șeful MADR i-a adus aminte președintelui Comisei de Agricultură din Camera Deputaților că partidul din care face parte nu a acordat niciodată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă, astfel că inițiativa acestuia pare una populistă.
”Sigur că în mod populist, acesta este jobul unui deputat de opoziție, tu poți să vii cu amendamente care nu au niciun suport economic. Eu îi reamintesc domnului Chesnoiu că entitatea politică din care face parte nu a despăgubit niciodată, au făcut doar procesele acelea verbale de constatare și niciodată nu au fost despăgubiți oamenii.
Sigur că demersul este legitim, orice parlamentar poate să facă acest lucru, dar vă dați seama că dacă ar fi fost bani, eu aș fi fost primul care ar fi fost bucuros că pot să îi dau, pentru că așa am promis și pentru că așa este corect față de fermieri. (…) Amendamentul va fi depus, nu știu dacă va trece, vom vedea. Noi căutăm soluții realiste și vom identifica alte modalități de sprijin care sunt fezabile, fără impact bugetar imediat”, a subliniat Oros.
Ministrul a mai precizat că, având în vedere cât de ”subțire” este bugetul de stat în acest moment, face tot posibilul să atragă cât mai mulți bani europeni în agricultură, atât prin elaborarea unor măsuri de interes în PNS, cât și prin proiectele care vor fi finanțate din PNRR.
”Aș fi vrut să am acești bani, aș fi vrut să am și mai mulți, ca să pot să fac cât mai multe lucruri. De aceea, văzând care sunt rigorile bugetului, încerc să atrag din acest PNRR cât mai multe sume care să vină în completare la banii din PNS și din buget”, a concluzionat Adrian Oros.

februarie 24, 2021

Comentariile sunt închise.