ANM: inceput friguros de martie, in aproape toata tara. Care sunt sansele de precipitatii in fiecare regiune?

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Vremea se va incalzi in aceasta saptamana, iar temperaturile maxime se vor situa in jurul a 14-16 grade Celsius, in majoritatea regiunilor tarii.
Totusi, inceputul lunii martie se anunta unul friguros, cu valori cuprinse intre 6 si 8 grade Celsius. Tot in prima saptamana din martie se vor semnala si precipitatii, in aproape toata tara, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 22 februarie – 7 martie.  
In Banat, pana pe data de 26 februarie, valorile termice diurne se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei, astfel ca media maximelor va avea variatii intre 12 si 16 grade. Dupa data de 27 februarie, temperaturile maxime vor scadea pana la o medie de 11 grade, iar tendinta de usoara scadere se va mentine pana la sfarsitul intervalului, cand vor fi medii de 9 – 10 grade.
Temperaturile minime vor creste usor la inceputul intervalului, pana la o medie de 3 grade si se vor mentine intre 2 si 4 grade pana spre sfarsitul primei saptamani. Din 27 februarie media minimelor va cobori pana spre 1 grad, apoi in a doua saptamana se va mentine la valori, in medie, de 0 – 2 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in intervalul 1 – 6 martie.
In Crisana, in aceasta saptamana, media maximelor va fi de 13 – 15 grade, valori cu mult mai mari decat in mod normal pentru aceasta perioada. Din data de 27 februarie, media temperaturii maxime va fi in scadere spre o valoare de 10 grade, apoi se va mentine pana spre sfarsitul intervalului, la valori, in medie, de 8 – 10 grade.
Temperaturile minime vor creste usor in prima saptamana, spre o medie de 4 grade, apoi pana la sfarsitul intervalului va exista tendinta de scadere, spre medii de la -1 la 0 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere dupa data de 1 martie.
In zona Transilvaniei, vremea va fi deosebit de calda pana in jurul datei de 26 februarie, iar media maximelor va avea variatii intre 11 si 14 grade. Apoi, temperaturile maxime vor fi in scadere, chiar semnificativa in jurul datei de 27 februarie, cand se vor inregistra medii de 8 – 9 grade, iar la sfarsitul intervalului, media maximelor va ajunge spre valori de 6 grade.
Temperaturile minime vor creste in prima saptamana, de la medii in jurul a -4 grade pana spre 0 grade. Pana la sfarsitul intervalului, temperaturile minime vor fi in usoara scadere, spre medii ce vor oscila intre -4 si -3 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata dupa 27 februarie, dar mai ales in jurul datei de 2 martie.
In Maramures, valorile termice diurne vor creste usor pana spre sfarsitul primei saptamani, de la medii de 11 grade, pana spre 14 grade. Dupa data de 26 februarie, vremea va intra intr-un proces de racire, astfel incat la sfarsitul intervalului de anticipatie, media maximelor va ajunge la 6 – 7 grade.
Temperaturile minime vor fi in crestere in prima saptamana, de la medii de -3 grade, pana spre valori de 3 grade. In cea de-a doua saptamana, minimele termice vor marca o scadere treptata, iar la finalul intervalului se vor inregistra, in medie, pana la -3 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere, in special dupa data de 1 martie.
In regiunea Moldovei, in prima saptamana de prognoza, in ansamblu, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit, dar vor fi fluctuatii in evolutia temperaturilor maxime, astfel ca media acestora va fi cuprinsa intre 8 si 14 grade, cu cele mai ridicate valori in 25 si 26 februarie.
In aceasta perioada, media temperaturilor minime va creste de la -4 grade pana spre valori de 0 – 1 grad. Primavara calendaristica va debuta cu maxime la nivelul regiunii de 6 – 8 grade si minime intre -2 si 0 grade, cu o tendinta generala de scadere spre finalul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in a doua saptamana de prognoza, dar pana atunci, doar izolat vor fi conditii de burnita in zonele joase de relief.
In Dobrogea, in primele doua zile ale intervalului, media valorilor maxime va fi de 8 – 10 grade, dupa care se va produce o scadere semnificativa pana la 5 grade, ca ulterior sa se incalzeasca din nou spre maxime in jur de 12 grade.
Spre finalul lunii februarie, o noua racire va determina maxime in medie de 7 – 8 grade, ce se vor mentine fara variatii importante si in prima saptamana de martie. Media temperaturilor minime va fi in crestere usoara in prima saptamana, de la 0 grade, pana la 3 – 4 grade, iar ulterior sunt prognozate valori in jur de 1 grad. In prima saptamana de prognoza vor fi posibile ploi slabe sau burnita, in special pe 24 februarie. Dupa data de 1 martie probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere.
In Muntenia, in prima saptamana va predomina o vremea calda pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime la nivelul regiunii cuprinse intre 12 si 16 grade, dar in ziua de 24 februarie se vor inregistra valori diurne, apropiate de mediile multianuale, in jur de 8 grade. Racirea prognozata pentru 28 februarie va insemna maxime in jur de 10 grade, ce se vor mentine si in primele zile din luna martie, insa pana la finalul intervalului, tendinta temperaturii va fi de scadere usoara.
In ceea ce priveste temperaturile minime, acestea vor prezenta o tendinta de crestere treptata in prima saptamana, de la -2 grade pana spre 2 grade, iar ulterior media regionala a acestora va fi in jur de 0 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar in cea mai mare parte a intervalului, probabilitatea pentru precipitatii urmand sa fie in crestere mai ales dupa 2 martie.
In Oltenia, perioada 22 – 28 februarie va fi caracterizata de variatii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, dar in ansamblu vremea va fi calda in special in zona de deal. Valorile maxime de temperatura la nivelul regiunii vor fi cuprinse, in general, intre 12 si 16 grade, iar minimele vor prezenta o tendinta de crestere usoara de la – 2 grade pana spre 2 – 3 grade.
In a doua saptamana sunt prognozate maxime, in medie de 10 – 12 grade, cu valori ceva mai scazute spre finalul intervalului, iar temperaturile minime vor fi in jur de 0 grade. Regimul pluviometric va fi deficitar in cea mai mare parte a intervalului, iar probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere in special dupa data de 2 martie.
La munte, pana in 26 februarie, vremea va fi calda pentru aceasta perioada, cu o medie a valorilor maxime intre 6 si 9 grade si minime de la -2 la 0 grade.
Racirea prognozata pentru finalul lunii februarie va determina maxime in medie de 0 – 2 grade, ce se vor mentine fara variatii importante si in prima saptamana de martie, iar media minimelor va scadea pana spre la -7 grade. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere dupa data de 27 februarie.The post ANM: inceput friguros de martie, in aproape toata tara. Care sunt sansele de precipitatii in fiecare regiune? first appeared on StiriAgricole.ro.

februarie 23, 2021

Comentariile sunt închise.