Cresterea pasarilor: cele mai profitabile rase de carne, potrivite pentru gospodaria ta

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Venirea primaverii este o oportunitate, pentru toti proprietarii de gospodarii, de a gasi noi metode de exploatare a spatiului disponibil, si de incepere a unor activitati care, de ce nu, sa le aduca si un profit pe parcurs.
Fie ca esti un fermier cu experienta sau tocmai te-ai mutat la curte, iar cresterea pasarilor reprezinta o activitate pe care o poti indeplini cu succes, ar trebui sa stii ca ai la dispozitie o mare varietate de rase de pasari, care vor oferi o productivitate excelenta in ceea ce priveste carnea, fara a avea nevoie de tratamente speciale sau de scheme de ingrijire complexe.
Daca iti doresti sa-ti infiintezi o astfel de exploatatie, in cele ce urmeaza iti vom oferi cate un exemplu de rasa de carne, pentru cele mai populare specii de pasari, care te vor ajuta sa obtii o productivitate multumitoare si iti vor permite chiar sa te gandesti la infiintarea unei mici afaceri.
Gaini – rasa Brahma
Gainile din rasa Brahma au capatat o mare popularitate in Romania, in ultimii ani, datorita productivitatii bune de carne pe care o asigura. La maturitate, o astfel de gaina poate atinge chiar si greutati de 8 kilograme, aproape de 3 ori mai mari decat in cazul unei gaini obisnuite, ceea ce o face perfecta pentru productia de carne.
Totusi, o astfel de gaina nu are nevoie de un tratament special, iar furajarea sa poate fi identica cu cea a unei gaini obisnuite. De asemenea, gainile din aceasta rasa sunt rezistente la frig si nu sunt sensibile la boli sau paraziti. Pe langa carne, gainile Brahma vor oferi un randament excelent si in ceea ce priveste productia de oua, fiind capabile sa asigure o cantitate de aproximativ 150 de oua, anual. Totusi, in cazul in care iti doresti sa te implici in cresterea unei rase mixte de gaini, ar trebui sa stii ca exista foarte multe rase gaina, care iti pot oferi, de asemenea, o productivitate multumitoare, atat in ceea ce priveste carnea cat si ouale.
Curci – Converter
Cu toate ca atunci cand vine vorba despre rasele de curci, optiunile sunt mult mai limitate decat in cazul gainilor, avem totusi la dispozitie suficiente alegeri, de pasari care vor oferi rapid o productie excelenta de carne. Cel mai bun exemplu din aceasta categorie este dat de rasa Converter, un hibrid realizat prin incrucisarea a mai multor rase de curcani, care poate ajunge, in numai sase luni, la greutatea de 30 de kilograme in cazul masculilor, si de 23-25 de kilograme in cazul femelelor.
Motivul principal pentru care curcile din rasa Converter sunt preferate atat de persoanele care le cresc pentru consum propriu cat si de cei care se ocupa cu cresterea in sistem industrial, este dat de capacitatea acestei rase de a asimila, excelent, cantitatea de furaje administrata si rezistenta pe care o are la boli sau alte forme de agenti patogeni. Totusi, pentru a obtine o productivitate cat mai mare, este necesar sa cunosti regulile generale legate de cresterea curcanilor, pe care sa le aplici in propria ta gospodarie.
Rate – Pekin
Cu toate ca provin din sudul Chinei, ratele Pekin au demostrat o aclimatizare excelenta la conditiile din Romania, motiv pentru care sunt preferate, in egala masura, atat de micii producatori din tara noastra, cat si de cei mari. La 6 luni, greutatea la care ajung ratele Pekin este de aproximativ 3,5 kilograme la femele si 4 kilograme la masculi, insa in conditii de crestere speciala, acestea pot ajunge chiar si la 5 kilograme.
Nici productia de oua nu este de neglijat, deoarece ratele din aceasta specie pot oferi intre 90 si 110 de oua pe an, apreciate pentru inaltele calitati nutritive pe care le ofera. Cu toate ca procentul de ecloziune este mai scazut decat in cazul altor tipuri de rase, bobocii se vor dezvolta rapid si sunt rezistenti la boli si paraziti.
Gaste – Touluse
Aparuta in Franta, aceasta rasa de gaste este preferata, in special, de crescatorii industriali, intrucat se dezvolta foarte repede si ofera productii ridicate de carne, dupa un timp foarte scurt. La maturitate gastele Touluse pot ajunge la greutatea de 12 kilograme, in cazul masculilor, si 8 kilograme, femelele.
Dezavantajele acestei rase sunt date de gradul slab de ecloziune, de circa 35-40%, dar si de sensibilitatea bobocilor, pana la varsta de 3 luni, care pot fi afectati de frig si umezeala.
Infiintarea unei mici crescatorii de pasari de carne se poate dovedi o afacere profitabila, de pe urma careia vei avea doar de castigat. Alege rasa preferata si bucura-te de productii multumitoare, de pe urma carora poti obtine venituri insemnate.   The post Cresterea pasarilor: cele mai profitabile rase de carne, potrivite pentru gospodaria ta first appeared on StiriAgricole.ro.

februarie 21, 2021

Comentariile sunt închise.