Relansarea agriculturii dupa cea mai mare seceta din ultimii 50 de ani: ce masuri de sprijin sunt disponibile?

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

In conditiile in care anul 2020 a fost unul modest pentru agricultura, pandemia de COVID 19 si seceta pedologica afectand serios toate productiile, oficialii romani cauta solutii pentru a relansa agricultura romaneasca si pentru a le oferi fermierilor instrumentele prin care sa ramana competitivi pe piata.
Cu toate ca pandemia de COVID a avut efecte negative serioase asupra profitabilitatii agriculturii romanesti, seceta din 2020 a readus in atentie starea infrastructurii de irigatii din Romania. De ani de zile, guverne succesive au anuntat mari planuri de investitii in noi proiecte, dar cea mai mare parte a fondurilor alocate pentru acest capitol, oricum nu foarte mari, au mers in reabilitarea instalatiilor existente.
Totusi, din acest an, Romania poate utiliza un nou plafon de sprijin de la UE, care se adreseaza relansarii economice pentru investitii in agricultura.
Anul trecut, guvernul a prezentat un „Plan National pentru Investitii si Relansare Economica” (PNRR), din care a evoluat mai tarziu Planul National de Redresare si Rezilienta, in baza caruia Romania poate atrage de la UE fonduri de zeci de miliarde pentru sprijinirea economiei post-pandemie.
In aceste planuri sunt incluse investitii de peste 3,4 miliarde de euro in infrastructura de irigatii. In plus, guvernul isi propunea alocarea a 1,1 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii de desecare si drenaj si alte 500 de milioane de euro pentru amenajari de combatere a eroziunii solului.
PNRR este inca in discutii la nivel de guvern, iar forma finala ar putea sa arate diferit, dar nevoia de investitii in infrastructura de irigatii si amenajarea terenurilor ramane la cote inalte.The post Relansarea agriculturii dupa cea mai mare seceta din ultimii 50 de ani: ce masuri de sprijin sunt disponibile? first appeared on StiriAgricole.ro.

ianuarie 28, 2021

Comentariile sunt închise.