Scenariu sumbru pentru sectorul zootehnic! ”Vom avea falimente zgomotoase ale unor ferme mari”

Salt la sursă
Author:

Ionuț Fîntînă

– Stiri agricole – AGROTV

Pandemia cu care se confruntă întreaga planetă de un an are efecte grave în toate sectoarele economiei, iar fermele din România nu sunt ferite de acest lucru. Odată cu prăbușirea industriei HoReCa, mulți fermieri nu mai au cui să vândă carnea sau laptele pe care le produc. În aceste condiții, s-ar putea ca multe ferme din țara noastră să intre în faliment. Subiectul a fost discutat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, unde Ovidiu Ghinea i-a avut alături pe Cristian Butnariu, vicepreședinte ROMOVIS, dar și pe Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
”Startul din acest an în industria HoReCa este practic inexistent. Odată cu declinul industriei HoReCa, trebuie să spun că a apărut sau va apărea și un declin al producției agricole și în primul rând a prețurilor. Deja este pe piață o supraproducție de marfă. Astăzi am cumpărat piept de curcan mult mai ieftin decât pieptul de pui într-un magazin cash and carry. Trebuie neapărat redeschisă industria HoReCa, altfel ne putem aștepta la o prăbușire clară a producției agricole. (…) Producția agricolă a fost mai puțină și mai scumpă, iar producția de carne este mai multă și mai ieftină. Este posibil să avem niște falimente zgomotoase ale unor producători mari de carne”, avertizează Cristian Butnariu, vicepreședinte ROMOVIS.
În contextul în care lucrurile se mișcă atât de greu în țara noastră, producătorii români s-ar putea îndrepta către export, însă și aici procedurile sunt din ce în ce mai dificile. O piață atractivă pentru România ar putea fi Marea Britanie, proaspăt ieșită din Uniunea Europeană, însă autoritățile române nu par să inițieze niciun demers pentru a îmbunătăți relațiile comerciale cu piața din Insulă.
”Ar trebui ca la nivel european, ca să nu ne omorâm pe piața comună, să se sprijine într-un fel țările membre să-și vândă marfa în țări terțe. Anglia, de exemplu, a ieșit din UE și am putea să sprijinim exporturile către Marea Britanie. Din contră, din cauza birocrației crescute, noi nu prea mai putem acum să facem export. Avem eurodeputați care nu știu ce fac la Bruxelles. Ei trebuie să ceară Uniunii Europene să sprijine țările, să îmbunătățească relația cu Marea Britanie ca să putem să vindem mai repede
Uitați-vă cum pierdem acum încă o oportunitate. Marea Britanie a ieșit acum din comunitatea europeană, iar foarte mulți furnizori de produse din Franța, Olanda, Spania, nu mai duc marfa acolo, pentru că s-a îngreunat foarte mult birocrația. Am putea noi să o facem. Autoritățile din România, MADR, ANSVSA, să trimită o delegație acolo să îmbunătățim relația și să scadă birocrația între furnizorii noștri și beneficiarii lor.
M-a sunat un procesator să mă întrebe cum e cu reglementările cu Marea Britanie, că a fost la DSV și i s-a spus că nu e treaba lor. I-am spus să se întoarcă la DSV și să le spună că de ei depinde, pentru că țara respectivă le cere un formular care, culmea, este eliberat chiar de DSV. Asta înseamnă lipsă de comunicare de la centru către teritoriu, iar cei din teritoriu nu cunosc legislația. Au nevoie de instruiri”, a precizat Dorin Cojocaru.

ianuarie 19, 2021

Comentariile sunt închise.