Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Noutăți de la partenerii AGRIM

Salt la sursă
Author:

zadminx

– Alcedo

In urmatoarea perioada va predomina o vreme mai rece decat in mod obisnuit, chiar deosebit de rece, in aproape toata tara. Temperatura maxima va oscila intre -10…0°C, iar cea minima intre -18…-5°C, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, local producandu-se inghet la sol. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ninsoare, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. Totodata, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara, cu exceptia unor suprafete agricole din centrul Dobrogei si nord-vestul Banatului, unde izolat se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).

Pe ansamblu, la culturile de camp se va inregistra starea de repaus biologic, la nivelul intregii tari. De asemenea, pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer sub limita biologica critica de rezistenta a plantelor (Tmin < -10…-15…-20°C), la speciile de toamna semanate tardiv, precum si pe terenurile fara strat protector de zapada sau cu strat superficial, se vor putea semnala vatamari ale aparatului foliar (ingalbenire, brunificare, degeraturi). Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna se vor afla la rasarire, formarea frunzei a treia si infratire, pe aproape intreg teritoriul agricol. Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general medie si buna, indeosebi in semanaturile efectuate in perioada optima. La speciile pomicole si viticole din majoritatea plantatiilor se va mentine stadiul de repaus vegetativ.

Totodata, lucrarile agricole specifice se vor desfasura cu dificultate.

Sursa: meteoromania.ro

The post Cum va fi vremea in aceasta saptamana… appeared first on Alcedo.

ianuarie 18, 2021

Comentariile sunt închise.