Agricultura romaneasca va inregistra o scadere de 15%. Seceta si infrastructura slab dezvoltata, printre principalele cauze

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Pe langa productiile agricole modeste inregistrate de Romania in acest an, seceta va avea un impact negativ asupra celor mai multe companii agricole din tara noastra. Specialistii estimeaza ca agricultura romaneasca va scadea cu aproximativ 15%. Este vorba despre cifra de afaceri a companiilor din domeniu, se arata intr-un document al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, remis Stiri Agricole.
Principala cauza este seceta. Lipsa investitiilor in infrastructura este un alt factor care accentueaza aceasta problema. Concret, cifra de afaceri a celor peste 25.000 de companii cu profil agricol din Romania a scazut de la 46 de miliarde de lei anul trecut la aproape 39 de miliarde de lei in 2020, arata un studiu KeysFin.
Si numarul companiilor active a scazut cu 4% in 2019, comparativ cu 2018, cand erau inregistrate aproximativ 26200 de entitati agricole.
De asemenea, aproape un sfert din suprafata arabila a tarii, peste 2,2 milioane de hectare din totalul de 9,5, a fost afectata de seceta in acest an, potrivit estimarilor. Au fost afectate inclusiv culturile insamantate in primavara, circa 1 milion de hectare, in special cele de porumb si floarea-soarelui.
In ceea ce priveste culturile semanate in toamna, peste 1,1 milioane de hectare au fost afectate. Iar efectele puternice ale unei productii agricole slabe le vom vedea mai ales anul viitor, cand va trebui iar sa crestem importurile. O presiune suplimentara pe deficitul comercial si pe moneda nationala, desigur.
La nivelul tarii, judetele cu cea mai mare contributie la cifra totala de afaceri din agricultura sunt Bucuresti, Constanta, Timis, Calarasi si Satu Mare. Impreuna, acestea au generat 28% din cifra totala de afaceri anul trecut, insumand aproape 13 miliarde de lei.
In ceea ce priveste forta de munca, 2020 va aduce o reducere a numarului de aproximativ 128.000 de angajati din 2019. Consolidarea, automatizarea productiei, migratia si, nu in ultimul rand pandemia sunt principalii factori care contribuie la acest fenomen, mai spun analistii. Tot acestia remarca si o crestere a companiilor cu profil agricol care nu au niciun angajat in evidentele contabile.The post Agricultura romaneasca va inregistra o scadere de 15%. Seceta si infrastructura slab dezvoltata, printre principalele cauze first appeared on StiriAgricole.ro.

ianuarie 13, 2021

Comentariile sunt închise.