ANM: vreme extrem de calda pentru normalul acestei perioade. Care sunt sansele de precipitatii?

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Prima saptamana a lunii ianuarie se mentine una cu vreme deosebit de calda, comparativ cu normalul acestei perioade, insa temperaturile urmeaza sa scada dupa acest interval si sa devina normale din punct de vedere termic.
De asemenea, sansele de precipitatii vor fi mari, pe parcursul celor doua saptamani de analiza, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 4-17 ianuarie 2021.
In Banat, intervalul de prognoza va debuta cu o vreme deosebit de calda pentru aceasta perioada. Temperaturile maxime vor fi, in medie, de 8 – 10 grade Celsius in primele 3 zile, apoi vor scadea treptat, urmand ca in intervalul 10 – 17 ianuarie media maximelor sa se situeze in jurul valorii de 0 grade, vremea devenind normala din punct de vedere termic.
Temperaturile minime vor avea o evolutie similara, astfel incat se vor incadra intre 4 si 6 grade la inceputul intervalului si vor fi in jurul a minus 4 grade Celsius intre 12 si 17 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitatii se va mentine ridicata pe parcursul celor doua saptamani, dar in jurul datelor de 4 si 6 ianuarie, precum si in intervalul 9 – 11 ianuarie, acestea se vor semnala pe arii mai extinse si vor fi mai insemnate cantitativ.
In Crisana, la inceputul intervalului de prognoza, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 8 – 10 grade Celsius, iar a celor minime de aproximativ 4 grade, cu mult peste normele climatologice ale perioadei. Ulterior, vremea se va raci treptat, astfel incat, intre 12 si 17 ianuarie, va deveni normala din punct de vedere termic, media temperaturilor diurne urmand a se situa in jurul valorii de 0 grade, iar a celor nocturne sa coboare spre minus 6 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitatii mai frecvente si mai insemnate cantitativ va fi ridicata in jurul datelor de 4 si 6 ianuarie, precum si intre 9 si 12 ianuarie.
In zona Transilvaniei, regimul termic va caracteriza o vreme deosebit de calda pentru aceasta data la inceputul intervalului de prognoza, cand se vor inregistra temperaturi maxime de 7 – 8 grade Celsius si minime de 2 – 4 grade, in medie.
Apoi, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, devenind apropiata de normal sub aspect termic, in intervalul 12 – 17 ianuarie, cand media temperaturilor maxime se va situa intre minus 2 si 0 grade, iar a celor minime va fi de aproximativ minus 8 grade. Probabilitatea de precipitatii se va mentine ridicata pe durata intervalului celor doua saptamani de prognoza, iar cantitati mai importante de apa se vor consemna cu precadere in jurul datelor de 4 si 10 ianuarie 2021.
In Maramures, temperaturile maxime in primele 3 zile ale intervalului de prognoza vor fi de 7 – 8 grade, cu mult peste mediile multianuale specifice perioadei. Ulterior, va avea loc un proces de racire a vremii, care va determina valori medii ale maximelor diurne de aproximativ minus 2 grade in ultimele zile ale intervalului de prognoza.
Regimul termic nocturn va avea o evolutie similara, astfel incat media temperaturilor minime va fi de 2 – 4 grade pe 4 si 5 ianuarie, apoi va scadea spre minus 7 – minus 6 grade in intervalul 12 – 17 ianuarie. Vor fi precipitatii in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar in jurul datelor de 4, 5, 7 si 10 ianuarie acestea se vor semnala pe arii mai extinse si pot fi importante cantitativ.
Pentru regiunea Moldovei, vremea va fi mult mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada pana in data de 8 ianuarie, insa valorile termice vor fi in scadere treptata de la o zi la alta. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 8 – 9 grade la inceputul intervalului si va ajunge pana la 4 – 5 grade spre sfarsitul primei saptamani de prognoza. Regimul termic nocturn se va concretiza prin valori de 4 – 6 grade, la inceput, si de minus 1 si 1 grad Celsius, la sfarsit.
Ulterior tendinta vremii va fi una de racire, determinand astfel temperaturi apropiate de cele normale pentru jumatatea lunii ianuarie, cu valori medii de minus doua si doua grade Celsius pentru maximele termice si de minus 8 si minus 4 grade pentru cele minime. Se vor semnala ploi pe arii relativ extinse in 4 si 5 ianuarie. Dupa acest episod, urmatoarele date mai favorabile precipitatiilor vor fi in 7, respectiv 10 si 11 ianuarie.
In Dobrogea, vremea va fi calda, chiar deosebit de calda in prima saptamana, comparativ cu regimul termic caracteristic acestei regiuni in aceasta perioada a anului, pana spre finalul intervalului, cand va fi apropiat de cel climatologic specific. Astfel, media temperaturilor maxime va pleca de la valori de 11 – 13 grade Celsius in perioada 4 – 7 ianuarie, se va mentine la 4 – 6 grade in intervalul 8 – 12 ianuarie, apoi va fi in scadere spre 2 grade.
Aceasta tendinta va fi urmata si de mediile valorilor termice nocturne: 4 – 8 grade Celsius la inceput, apoi 0 – 3 grade si minus 4 – minus 2 grade spre sfarsitul celor doua saptamani. In cea mai mare parte a regiunii va ploua, in general slab, in 4 si 5 ianuarie. In restul intervalului probabilitatea mai mare de aparitie a precipitatiilor va fi in datele de 7, respectiv 10 si 11 ianuarie.
In Muntenia, meteorologii prognozeaza, de asemenea, o vreme deosebit de calda pentru prima decada a lunii ianuarie in prima saptamana de prognoza. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 8 – 12 grade Celsius pana in 7 ianuarie, perioada in care media valorilor termice nocturne va avea variatii in functie de gradul de acoperire al cerului cu nori, si va fi in general de 3 – 6 grade.
In intervalul 8 – 12 ianuarie valorile termice vor fi in scadere treptata, insa se vor mentine peste cele specifice perioadei, iar spre sfarsitul intervalului de prognoza acestea se vor apropia de cele normale. Astfel, mediile maximelor vor pleca de la valori de 6 grade si vor ajunge la doua grade Celsius, iar ale celor minime se vor incadra intre minus 6 si 0 grade. Se vor semnala ploi in toata regiunea in 4 si 5 ianuarie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in intervalul 9 – 12 ianuarie.
In regiunea Olteniei, vremea va fi deosebit de calda pentru prima saptamana din ianuarie. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 8 – 10 grade pana in 7 ianuarie, interval in care media temperaturilor minime va avea variatii in functie de nebulozitate si va fi in general de 2 – 4 grade. In perioada 8 – 12 ianuarie temperatura aerului va scadea treptat, insa se va mentine peste valorile climatologice specifice, iar spre sfarsitul intervalului de prognoza se va apropia de cea normala pentru jumatatea lunii ianuarie.
Astfel, vor fi medii ale maximelor termice ce vor pleca de la valori de 5 – 6 grade si vor ajunge spre doua grade si ale temperaturilor minime cuprinse intre minus 6 si minus un grad. Se vor semnala ploi pe arii relativ extinse in jurul datelor de 4 si 6 ianuarie, precum si in intervalul 9 – 12 ianuarie 2021.
La munte, valorile termice diurne vor fi usor pozitive in primele zile ale intervalului de prognoza si se vor situa, in medie, in jurul a 3 grade Celsius. Apoi, vremea se va raci, iar intre 8 si 17 ianuarie media temperaturilor maxime va fi de minus 6 si minus 4 grade. Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori medii exclusiv negative, situate intre minus 2 grade Celsius la inceputul intervalului si minus 12 grade la sfarsit. Vor fi precipitatii pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza, dar in jurul datei de 4 ianuarie acestea se vor semnala pe arii extinse si vor fi importante cantitativ.The post ANM: vreme extrem de calda pentru normalul acestei perioade. Care sunt sansele de precipitatii? first appeared on StiriAgricole.ro.

ianuarie 5, 2021

Comentariile sunt închise.