Proiectul privind strategia de gestionare a apei, prin care Romania urma sa primeasca fonduri europene importante cu care sa poata construi, printre altele, si sisteme complete de irigatii, nu a fost acceptat de UE. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vine cu explicatii si sustine ca proiectul nu a fost finantat pentru ca „nu era suficient de verde”, insa ca va fi finantat in ani urmatori, din alte surse.
„Cu siguranta in urmatorii ani, proiectul va fi finantat din alte surse, pentru ca este necesar, este vital si daca in PNRR Comisia a decis ca nu poate finanta, cu siguranta de la bugetul de stat va trebui sa alocam bani, sume serioase, in asa fel incat intr-un ritm mai alert decat s-a facut pana acum sa avem o strategie de gestionare a apei cat mai inteligenta si cat mai utila noua”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de presa.
El a prezentat un document realizat European Insitute of Public Administration, care arata mai multe drafturi ale PNRR-urilor satelor membre depuse in noiembrie 2020, iar Romania era trecuta cu cel mai verde program de rezilienta – 64,8%, in timp ce Slovenia avea 42%, Germania – 40%, Grecia – 38%, Cehia – 38% iar Bulgaria – 37%.
„Anul trecut vorbeam despre aceasta strategie de gestionare a apei si aveam alocata o suma de 6,5 miliarde de euro. Se poate observa usor ca Romania avea de departe cel mai verde program national de rezilienta si cuprindea lucrari de irigatii, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea desertificarii si sistem antigrindina. Aceasta este poza din noiembrie cand a ajuns primul draft la Comisia Europeana. Atat de verde era planul national trimis de Ministerul Agriculturii si nepriceputii de la ANIF”, a subliniat Oros.
„Ce am vrut sa facem, pornind de la imaginea acelor canale? Avem 9.600 de kilometri de canale principale, unii au spus ca ne-am prezentat cu solutii invechite, dar noi porneam de la ceea ce aveam. Ce speram sa facem cu acele canale care existau? Solutii tehnologice noi, impermeabilizare cu materiale prietenoase cu mediul, digitalizare, sisteme SCADA, iar solutie mai verde decat ceea ce am prezentat noi nu cred ca era. Puteam sa producem deasupra acestor canale, prin montarea acestor panouri fotovoltaice, pe o suprafata care altfel nu este utilizata nicicum, foarte multa energie verde si foarte multa energie ieftina, dar care sa ne permita sa impingem acolo unde intr-adevar, sistemul vechi, pe care l-am mostenit necesita ca apa sa fie impinsa la 7 trepte, iar la pretul energiei de acum este total neviabil. Asta era solutia pe care noi am prezentat-o. Era si verde, era si digital, si producea si energie pe suprafata mare”, a explicat ministrul Agriculturii.
Intrebat pe cine considera responsabil de acest esec de a nu fi acceptata finantarea strategiei de gestionare a apei prin PNRR, Oros a raspuns: “In primul rand nu este un esec asa cum a fost alcatuit programul. Imi este greu sa gasesc un vinovat. Daca cei de Comisie nu au dorit sa finanteze partea de irigatii, ci doar partea de desecare-drenaj, repet, cu siguranta vom gasi resurse sa facem ceea ce ne-am propus”.The post Oficial: strategia de gestionare a apei nu a fost acceptata la finantare prin PNRR. Ce explicatii are ministrul Oros? first appeared on StiriAgricole.ro.
iunie 3, 2021