Cât câștigă fermierii din Europa
Fermierii din Europa se luptă pentru vânzări și prețuri bune pe aceeași piață. Acest lucru nu funcționează la fel de bine peste tot – una din cauze este că exploatațiile agricole sunt foarte diferite.
Începe cu mărimea exploatației și se termină cu gradul de mecanizare și orientarea producției. Multe dintre diferențe sunt istorice – cazul fermierilor din Europa de Est sau Germania de Est.
Dar și în Europa de Vest diferențele între structurile agricole și veniturile fermierilor sunt uriașe.
Cauzele nu se regăsesc doar în orientarea producției și condițiile naturale – condițiile foarte diferite de pe piața funciară – adică prețurile de cumpărare și arendare.
Cu toate acestea, datele de țară înregistrate de Comisie permit o comparație aproximativă între statele membre – pe de o parte în ceea ce privește dimensiunile și, pe de altă parte, cu privire la productivitatea fermei respective .
Fermierii germani se descurcă destul de bine într-o comparație europeană – mai ales când vine vorba de productivitate la hectar – dar și când vine vorba de alți parametri economici.
Agricultorii cei mai productivi – în Olanda și Belgia
Cu toate acestea, fermierii germani nu sunt chiar pe primul loc în clasamentul fermierilor europeni. Grupul de top în ceea ce privește valoarea producției este alcătuit din colegii din Olanda, urmând pe următoarele locuri Belgia, Italia și Danemarca.
În timp ce valoarea producției agricole pentru fermierii olandezi cu puțin teren și producție intensivă a fost recent de aproximativ 15.700 de euro pe hectar, în celelalte trei țări a fost între 6.333 de euro în Belgia și 4.232 de euro pentru fermierii danezi.
Cele patru țări menționate se numără, de asemenea, printre cele cu cele mai mari prețuri la terenuri/arendare din Uniunea Europeană. Fermele din toate cele patru țări cu doar 11 hectare în Italia și 36 de hectare în Belgia sunt semnificativ mai mici decât fermele din Germania, cu peste 60 de hectare.
Aceasta înseamnă, de asemenea, că nu numai productivitatea suprafeței sau intensitatea producției este foarte mare – ci și venitul pe fermă. Cu toate acestea, cultivarea fructelor și legumelor este, de asemenea, inclusă în statistici – iar olandezii și italienii sunt deosebit de puternici acolo.
Conform datelor Comisiei, o fermă din Țările de Jos a generat peste 500.000 de euro în 2020 – în Danemarca era încă în jur de 315.000 de euro -, iar în Italia, din cauza dimensiunii fermei semnificativ mai mici, doar puțin sub 50.000 de euro au circulat către ferma individual.
Fermierii germani cu mult înaintea Franței și a Spaniei
Dacă omitem țări foarte mici precum Malta, Cipru și Luxemburg, fermierii germani ajung pe locul cinci în clasamentul productivității pe suprafață – după cele patru țări menționate mai sus.
Cu aproximativ 3.400 de euro pe hectar, valoarea producției fermierilor germani este semnificativ mai mare decât cea a colegilor lor din Franța, Spania și Scandinavia. Avantajul asupra marilor țări agricole din Europa de Est – precum Polonia și România – este chiar mai mare. Fermierii francezi generează o valoare a producției de 2.670 de euro pe hectar, în Spania este de 2.250 de euro, iar în Polonia puțin sub 1.900 de euro pe hectar.
Dar este, de asemenea, un fapt: în toate aceste țări, prețurile terenurilor și ale contractelor de arendare sunt, de asemenea, considerabil mai mici decât în Germania, deoarece terenurile aparent „nu sunt la fel de rare” ca în Germania. În ceea ce privește orientarea către producție, Franța poate fi comparată cel mai bine cu Germania – fermierii germani generând semnificativ mai multe venituri din producția de lapte și porc, în timp ce fermierii francezi câștigă mai mulți bani din producția de cereale.
Sectorul cărnii și veniturile sale devin din ce în ce mai importante pentru fermierii din Spania, cel puțin conform datelor Comisiei. Cel puțin când vine vorba de animale (nu de cantitatea sacrificată), Spania este acum în fața Franței și a Germaniei.
În cele din urmă, dacă mai aruncăm o privire asupra valorii producției pe fermă – Germania, cu aproximativ 205.000 de euro pe fermă, este cu mult înaintea fermierilor din Franța cu 163.000 de euro și chiar mai mult în fața colegilor lor din Spania cu o valoare de producție de 55.000 euro pe fermă.
Concluzia este probabil: fermierii europeni operează în condiții foarte diferite și aparent cu succese economice foarte diferite.
sursa Agrarheute
Articolul Cât câștigă fermierii din Europa? apare prima dată în Agrimanet.
iunie 2, 2021