Ce se va întâmpla cu sectorul de depozitare cereale în următorii cinci ani

Salt la sursă
Author:

Ionel Vaduva

– Stiri agricole – AGROTV

Așteptările experților din sectorul de depozitare cereale sunt de majorare a capacităților de stocare în următorii cinci ani, dar și a numărului de depozite.
Potrivit precizărilor făcute de Dan Giuşcă, software architect & partner în cadrul Bento, cu ocazia unei ediții recente a emisiunii ZF Agropower, deocamdată nu există o cantitate optimă sau necesară de depozitare.
„Acest lucru se va schimba în mod sigur în următorii ani, astfel încât o explozie în zona de producţie agricolă, ceea ce ar fi bine pentru România, ar trebui să se regăsească şi în sporirea capacităţii de depozitare. În mod sigur, piaţa va regla lucrurile acestea, dar puţin ajutor din partea autorităţilor nu ar strica. Cu ajutorul lor sau fondurile europene, am putea avea mai rapid atât o sporire a producţiei agricole, cât şi în subsidiar o sporire a capacităţii de depozitare“, a adăugat Giușcă.
Tot în ceea ce privește capacitatea de depozitare a României, este necesar ca aceasta să crească în viitorul apropiat, în condițiile în care, în prezent, aceasta este insuficientă pentru nevoile actuale ale fermierilor. De altfel, a mai punctat expertul, este nevoie inclusiv de implementarea unor soluţii digitale în ferme pentru a optimiza costurile.
„Lucrurile cred că trebuie să evolueze în ideea de a exista mai multe depozite deţinute de depozitari, care vor să facă businessul de depozitare. Aceştia ar trebui să concureze pe servicii de depozitare, iar în felul acesta fermierii vor avea ocazia să-şi depoziteze produsele ieftin sau mai ieftin. Acesta va fi trendul. Ne uităm şi în alte ţări şi suntem de părere că aşa va fi“, a mai spus Dan Giuşcă.
Cu o capacitate de depozitare de aproximativ 26 milioane tone, similară cu producţia agricolă din anii buni, unii jucători din piață spun despre țara noastră că nu ar avea capacitatea necesară să însilozeze cerealele produse, pentru a le vinde la preţuri competitive, pentru că majoritatea este în posesia traderilor şi nu a fermierilor sau a depozitarilor puri.
Ce zic fermierii despre nevoile de stocare
Volatilitatea preţurilor cerealelor, un subiect intens discutat mai ales în anii secetoși, a făcut ca anumiți producători agricoli autohtoni să-și orienteze atenția către asigurarea unor spaţii de depozitare a materiei prime agricole. Astfel, aceștia nu mai sunt nevoiţi să comercializeze întreaga cantitate imediat după recoltă, atunci când preţul este semnificativ mai mic.
Conform precizărilor făcute pentru aceeași sursă de presă de liderul Cooperativei Argeș Biosud, Mircea Băluță, la finele lunii martie a.c., țara noastră ar dispune totuși de capacităţi de depozitare suficiente, realizate atât prin investiţii proprii, cât şi prin alte forme de achiziție, dar „capacităţile de depozitare trebuie modernizate şi digitalizate”.

mai 26, 2021

Comentariile sunt închise.