Condițiile meteorologice, iarna lungă și ploile abundente aduc pierderi în agricultură. Lucrările de sezon, cum ar fi fertilizarea culturilor de cereale păioase de toamnă şi pregătirea terenului pentru semănat sunt întârziate.
Deși luna mai este cea mai călduroasă lună a primăverii, vremea schimbătoare le-a ridicat mari probleme agricultorilor. Pentru al doilea an la rând, aceștia se uită cu îngrijorare cum ploile distrug dezvoltarea armonioasă a culturilor. Printre cele mai afectate sunt culturile de porumb și cele de cartofi. Îngrijorați, agricultorii speră ca vremea să fie de partea lor în perioada următoare, iar pierderile în agricultură să fie diminuate.
„Plouă neîncetat. Suntem în întârziere cu toate culturile, de la cultura mare până la legumele pe care le cultivăm. Avem 2,5 hectare de porumb care au fost însămânțate cu o lună mai târziu. Încă avem de semănat și nu reușim din cauza vremii.”, a declarat Mihaela Tritean, agricultor din Ceanu Mare, pentru servuscluj.ro.
Anul acesta nici roșiile din seră nu vor putea ieși la timp la vânzare, spun unii legumicultori. Pierderile deja sunt mari. Roșiile au nevoie de foarte multă căldură.
”În alți ani la 1 iunie ieșeam cu roșiile din câmp la vânzare, acum nu vom ieși nici la 1 iulie nici cu cele din solar. Acum am recoltat cartoful din seră. Am pus într-un solar cartofi, să avem cartofi noi. Din cauza vremii nu a ieșit cultura la cantitatea pe care o așteptam.”, a mai spus Mihaela Tritean.
În ciuda speranțelor fermierilor, vremea nu dă semne de revenire. În următoarea perioadă, precipitațiile sunt așteptate în cantități mari. De altfel, meteorologii au emis noi alerte de ploi torenţiale.
mai 21, 2021