PNDR (2014-2020): fonduri europene de 7 miliarde de euro atrase de fermierii romani

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Din totalul fondurilor europene acordate fermierilor prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR 2014-2020), procesatorii, producatorii si antreprenorii au beneficiat de 7 miliarde de euro in cei sase ani, adica un grad de absorbtie a fondurilor nerambursabile de 71%.
Din totalul fondurilor nerambursabile platite, peste 3,6 miliarde € au fost efectuate pentru proiectele de investitii in mediul rural, pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor, pentru actiunile si investitiile Grupurilor de Actiune Locala, pentru investitii de reducere a efectelor dezastrelor naturale.
Prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura au fost efectuate platile compensatorii catre fermieri in valoare totala de peste 3,3 miliarde €.
Pentru dezvoltarea fermelor mici, 28.326 de fermieri au beneficiat prin AFIR de plati in valoare de 217,7 milioane €. De asemenea, 11.320 de tinerii fermieri au primit, pana in prezent, fonduri totale de peste 428 de milioane €.
Tot prin PNDR 2020, au fost finantate 2.132 de investitii de utilitate publica pentru care AFIR a platit autoritatilor publice locale fonduri nerambursabile de peste 951,5 milioane €.
Pentru procesarea produselor agricole au fost contractate 686 proiecte de modernizare si dezvoltare a unitatilor de procesare, valoarea finantarilor nerambursabile platita fiind de peste 198,4 milioane €.
Valoarea platilor efectuate de AFIR catre Grupurile de Actiune Locala (GAL) se ridica la 356,6 milioane €. Platile au avut ca scop acordarea de sprijin pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locala, pregatirea si implementarea activitatilor de cooperare ale GAL si sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare.
Pentru investitii in exploatatii agricole si pomicole, 2.480 de fermieri au beneficiat de fonduri europene nerambursabile de peste 731,9 milioane €. Investitiile pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice au contabilizat plati de 374,7 milioane €, bani platiti pentru 828 contracte de finantare.
Doar in ultimul an, pana in prezent, AFIR a efectuat plati in valoare de peste 1,4 miliarde euro catre fermieri. In aceeasi perioada, institutia a platit 166 milioane € autoritatilor locale, beneficiarii publici ai PNDR 2020. De asemenea, Grupurile de Actiune Locala au beneficiat, prin subprogramul LEADER, de plati in valoare de 86,3 de milioane €.
Avand in vedere evolutia ultimului an, directorul general al AFIR, Mihai MORARU a precizat urmatoarele: „Contextul actual, epidemiologic, economic, dar si conditiile naturale precum seceta, au adaugat o complexitate foarte mare demersurilor pe care AFIR le-a avut de facut pentru a asigura o absorbtie totala a fondurilor nerambursabile. Tinta de plati asumata de catre AFIR pentru 2020, in perspectiva unui an fara situatii de forta majora sau criza climatica, a fost in octombrie 2019, de 1 miliard de euro. Agentia a reusit nu doar sa indeplineasca acest obiectiv, dar l-a si depasit, fapt ce nu ar fi fost posibil fara implicarea si profesionalismul atat al beneficiarilor PNDR 2020, cat si al expertilor AFIR de la nivel central, regional si judetean”.
Tot in acest an financiar, au fost transferate procesatorilor 65,8 de milioane €, iar antreprenorilor 27,3 de milioane de €.The post PNDR (2014-2020): fonduri europene de 7 miliarde de euro atrase de fermierii romani first appeared on StiriAgricole.ro.

mai 17, 2021

Comentariile sunt închise.