Plățile către fermieri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost de șase ori mai mari anul trecut, pe fondul secetei. Plățile au depășit 9,5 milioane de euro, fațî au depășit 9,5 milioane euro, față de 1,7 milioane euro, în 2018, iar numărul cererilor depuse de fermieri au fost de șase ori mai multe, conform gandul.ro.
Sprijinul acordat fermierilor români este de 70%, indiferent de dimensiunea fermei, și este acordat prin intermediul submăsurii 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor” din cadrul PNDR 2014 – 2020, care dispune de un buget de aproximativ 40 milioane de euro. Interesul față de acest program a crescut foarte mult, la fel și plățile către fermieri, efectuate de stat.
În cadrul sesiunii din anul 2020 au fost depuse 6.439 cereri de finanțare, dintre care 5.612 au fost eligibile. Pentru acestea, până în prezent, au fost efectuate plăți în valoare de 9,5 milioane euro, potrivit datelor furnizate Gândul Financiar de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Cu un an în urmă, în 2019, au fost depuse 1.680 cereri de finanțare, din care 1.072 solicitări au fost eligibile. Până în prezent, au fost efectuate plăți în valoare de 1,7 milioane euro pentru aceste cereri.
Potrivit datelor oficiale, în România sunt asigurate aproximativ 15% din totalul culturilor agricole, în condițiile în care firmele de asigurări se limitează, în general, la zonele cu probleme. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susține că asiguratorii ar accepta condiții mai favorabile pentru fermieri dacă numărul celor asigurați ar fi mult mai mari.
„Asiguratorii ar accepta condiţii mai bune pentru fermieri dacă toţi agricultorii s-ar asigura. Atunci noi am cere să fie asigurate toate tipurile de risc, în aşa fel încât să fie un echilibru. Firmele de asigurare, dacă cei asiguraţi sau cei care doresc să se asigure sunt puţini, mai ales pentru secetă, sunt reticente sau impun nişte condiţii care nu întotdeauna pot fi acceptate de către fermieri.”, a declarat recent ministrul la un post de televiziune.
Pe termen lung, despăgubirile nu sunt o soluţie, aşa cum ar fi un sistem complex de asigurări, a mai sublinait oficialul din Agricultură. În plus, anul trecut s-au purtat discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu asigurătorii, dar şi cu asociaţiile de fermieri, în vederea găsirii unor soluții convenabile pentru toate părțile.
Seceta a afectat 1,6 milioane hectare de culturi înființate în toamna anului 2019, pentru care fermierii au primit despăgubiri în proporție de aproximativ 90%. În schimb, pentru 1,2 milioane hectare de culturi înființate în primăvara anului 2020, nu s-au mai găsit bani la buget. Fermierii au protestat de mai multe ori, cerând cu insistență miliardul de lei promis de autorități, fără succes, însă.
Prin urmare, gradul de îndatorare al fermierilor calamitați de secetă a crescut de la 30% la circa 80-90%. Un sfert dintre fermierii afectați nu pot înființa culturile de primăvară, a atras atenția Alianța pentru Agricultură și Cooperare.
mai 7, 2021