ANSVSA, partener la primul studiu care demonstreaza prezenta ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemanatoare cu tantarul).
Pentru a identifica noi mijloace de lupta impotriva pestei porcine africane (PPA), ANSVSA s-a implicat in studierea rolului insectelor hematofage in transmiterea acestei boli.
In acest sens, pentru o perioada de 11 luni, in intervalul martie 2020 – ianuarie 2021, specialisti din cadrul ANSVSA si ai Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) au colaborat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca (USAMV Cluj-Napoca) intr-un proiect de cercetare finantat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).
Studiul a analizat posibilitatea transmiterii virusului pestei porcine africane (PPA) prin intermediul insectelor hematofage ( Culicoides, Stomoxys, Tabanidae, Ixodoidae ).
Concret, specialistii USAMV Cluj-Napoca si ANSVSA s-au deplasat in exploatatii comerciale si gospodarii ale populatiei unde evolua pesta porcina africana si au instalat capcane pentru a captura insecte hematofage care se hranesc cu sangele porcilor.
Au fost selectate pentru studiu 30 de exploatatii de porci din Romania in care evolua boala, in conformitate cu un sistem de notare a riscurilor.
Peste 150.000 de insecte au fost recoltate si ulterior sortate si identificate in cadrul laboratorului disciplinei de parazitologie USAMV Cluj-Napoca. Mai mult de 4.000 de insecte astfel esantionate au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala unde, in cadrul Laboratorului National de Referinta (LNR), au fost testate prin tehnici de biologie moleculara.
Analizele au fost realizate in conformitate cu protocoalele recomandate de catre Laboratorul European de Referinta pentru identificarea ADN-ului viral pentru PPA.
Expertiza dobandita in urma testarii pentru pesta porcina africana a peste 10.000 de probe de la aparitia acestei boli in Romania si-a spus cuvantul, dovada fiind rezultatele obtinute.
In urma determinarilor de laborator, descoperirea majora a acestui studiu a fost ca in anumite specii de insecte hematofage care se hranesc cu sangele porcilor, capturate din focarele de PPA, a fost pus in evidenta ADN-ul virusului PPA.
In cazul fermelor comerciale unde evolua PPA, peste 70% dintre insectele hematofage capturate contineau ADN-ul virusului PPA, ceea ce arata ca importanta insectelor hematofage in transmitere virusului PPA ar putea fi mai mare decat se considera pana in prezent.
De asemenea, s-a constat ca vectorii cel mai frecvent intalniti in exploatatiile de suine sunt Culicoides si Stomoxys si ca dinamica sezoniera a acestor insecte ar putea explica numarul crescut de focare de PPA in lunile de vara.
Identificarea in insecte a ADN-ul virusului PPA sustine ipoteza rolului acestora in transmiterea bolii, fiind necesare, insa, studii suplimentare in acest sens.
Concluziile acestui studiu, primul care demonstreaza prezenta ADN-ului viral al PPA la specia Culicoides, aduc o contributie relevanta in elaborarea si aplicarea de noi strategii pentru combaterea acestei boli cu impact economic major.
Rezultatele studiului au fost validate de expertii EFSA, si se regasesc publicate pe site-ul institutiei, sub forma de raport stiintific extern, putand fi accesat la aceasta adresa.
ANSVSA a solicitat EFSA continuarea acestor cercetari pentru a avansa in stabilirea rolului acestor insecte in transmiterea virusului PPA.The post ANSVSA, despre o noua modalitate prin care se transmite pesta porcina. Care sunt urmarile acestei descoperiri? first appeared on StiriAgricole.ro.
aprilie 14, 2021