S-a ales cu dosar penal! Porcii se transportă doar respectând reguliile

Salt la sursă
Author:

Diana Vasilescu

– Stiri agricole – AGROTV

În noaptea de vineri (02.04.2021) spre sâmbătă (03.04.2021), cu ocazia unui control de rutină al poliției autostrăzi A1, Pitești- București, a fost verificat un mijloc de transport în care se aflau 55 capete suine neidentificate, iar șoferul s-a ales cu dosar penal.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a luat măsurile legale de ucidere și incinerare a suinelor.
Proprietarul a fost sancționat contravențional, urmând a i se întocmi dosar penal, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, deoarece suinele proveneau din zonă de supraveghere pestă porcină africană, din județul Giurgiu.
În urma analizelor efectuate, pe probe de sânge de la suinele confiscate, s-a constatat că animalele erau pozitive la pestă porcină africană.
Reamintim că procedura de înregistrare sanitar-veterinară a mijloacelelor de transport animale vii este următoarea:
1. Posesorul mijlocului de transport animale vii depune la sediul direcţiei sanitarveterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti următoarele acte:
– cererea, în original,
– certificatul constator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului;
– certificatul de înmatriculare a autovehiculului;
– memoriu tehnic justificativ cu privire la mijlocul de transport
2. Fiecare certificat de înregistrare sanitar-veterinară primeşte un număr de înregistrare unic, care este trecut într-un registru deţinut de fiecare direcţie sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană.
3. În în termen de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii, medicul veterinar oficial responsabil din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti verifică mijlocul de transport animale vii, completează referatul de evaluare şi stabileşte, pe baza legislaţiei în vigoare, specia/speciile de animale, categoria/categoriile de animale şi numărul maxim de animale care pot fi transportate, în funcţie de suprafaţa utilă;
4. Înstrăinarea, precum şi orice modificare adusă mijlocului de transport care afectează bunăstarea animalelor în timpul transportului este comunicată direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea evaluării oportunităţii de reînregistrare sanitar-veterinară, retragere în vederea anulării a certificatului de înregistrare sanitar-veterinară sau de consemnare în registru.
Condiţii preliminare de transport a suinelor
Orice animal suspus unei proceduri de transport trebuie să fie identificat, porcul trebuie să aibă crotalie auriculară. Ca primă operaţie, prealabilă fiecărui transport, persoana care doreşte să transporte unul sau mai mulţi porci va solicita eliberarea unor documente medicului veterinar de liberă practică împuternicit din zonă, şi anume:
– formularul de mişcare
– certificatul sanitar veterinar
Este esenţială planificarea oricărei călătorii; traseul, durata, distanţele de parcurs trebuiesc cunoscute dinainte, precum şi toate facilităţile necesare în asigurarea confortului şi dacă este necesar pentru hrănirea animalelor. Transportul trebuie planificat astfel încât să fie minimizată orice fel de întârziere.
De asemenea, trebuie avută grijă pentru a ne asigură că toate certificatele de sănătate au fost obţinute şi că ruta stabilită nu periclitează în nici un fel certificarea stării de sănătate.

aprilie 10, 2021

Comentariile sunt închise.