Super trilogul PAC aduce „atmosferă bună”, dar puține decizii
O reuniune ambițioasă convocată de președinția portugheză a UE vineri (26 martie) pentru a căuta o soluție în negocierile privind privind noua politica agricolă comună (PAC) a UE.
„Super trilogul” de vineri, inițiat de președinția portugheză, a reunit toți principalii raportori ai Parlamentului European privind dosarul PAC și președinția rotativă a UE, reprezentând țările UE27.
Reforma principalului program agricol al UE se află în prezent în stadiul trilogului, ceea ce înseamnă că negocierile interinstituționale sunt în curs.
Multe probleme restante au fost discutate în cadrul ședinței de vineri, inclusiv noul model de livrare (NDM) al PAC, definiția fermierului „activ” sau „autentic” și măsurile excepționale de criză.
Cu toate acestea, doar câteva puncte au fost convenite după 10 ore de negocieri.
Principalul punct al disputelor dintre Parlament și Consiliu – noul model de livrare al PAC – este încă departe de un acord de principiu, deși comisarul UE pentru agricultură Janusz Wojciechowski a recunoscut că s-au făcut pași decisivi în timpul super trilogului.
Propunerea Comisiei pentru noul model de livrare vizează modificarea PAC pentru a efectua plăți corelate cu performanța. Aceasta se bazează pe nouă obiective care trebuie urmărite de statele membre, împreună cu un set de indicatori comuni de rezultat.
Parlamentul consideră greoaie evaluarea performanței fermierilor propusă de Comisie, deoarece ar putea duce la sarcini inutile pentru administrația națională.
Cu toate acestea, miniștrii UE ar dori să nu aplice ideea inițială a reformei, păstrând modelul Comisiei.
Când vine vorba de NDM, negociatorii au convenit asupra indicatorilor de rezultat și asupra unei revizuiri de doi ani propuse de portughezi pentru a satisface cererile deputaților europeni pentru mai multă flexibilitate, permițând suspendarea plăților doar la fiecare doi ani.
Fermier activ
Negociatorii nu au încheiat un acord cu privire la o definiție comună a ceea ce înseamnă un fermier activ, una dintre cele mai controversate probleme în așteptare pentru promovarea cheltuielilor eficiente în următoarea PAC, deoarece definește accesul la finanțare.
Problema a apărut deoarece, în trecut, banii nu se îndreptau adesea către cei care cultivau pământul, ci mai degrabă către proprietarii de terenuri.
sursa EURACTIV
Articolul Vom avea subvenții corelate cu performanța? apare prima dată în Agrimanet.
martie 31, 2021