S-a dat startul programului de imbunatatire a infrastructurii de irigatii. Ce presupune aceasta actiune

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

Planul National de Redresare si Rezilienta, care prevede si modernizarea sistemelor de irigatii, urmeaza a fi pus in functiune.
Masura este prevazuta in cadrul Pilonului I, capitolul 1 – “Sistemul national de gestionare a apei: acces la apa si canalizare, irigatii, dezmlastiniri, lucrari de combatere a eroziunii solului si interventii active in atmosfera”.
Scopul acestei masuri este modernizarea sistemelor de irigatii pentru prevenirea si gestionarea riscului de seceta/ ariditate, modernizarea sistemelor de desecare-drenaj pentru prevenirea si reducerea riscului la inundatii si inmlastinire, dezvoltarea lucrarilor de combatere a eroziunii solurilor, riscului de alunecari si degradarea terenurilor, precum si extinderea si dezvoltarea infrastructurii pentru combaterea caderilor de grindina si cresterea precipitatiilor.
In ceea ce priveste gestionarea situatiilor de criza ca urmare a producerii fenomenelor hidrologice extreme, PNRR urmareste realizarea de studii privind evaluarea ex-ante a capacitatii institutionale de raspuns si adaptare, in vederea identificarii masurilor pentru consolidarea si accelerarea rezilientei institutionale. Totodata, va fi dezvoltata infrastructura digitala pentru cresterea performantei administrative, a serviciilor publice si capacitatii institutionale necesare implementarii masurilor de rezilienta institutionala.
In acelasi timp, prin PNRR, se are in vedere cresterea eficacitatii prognozelor si avertizarilor meteorologice la aparitia riscului de producere a inundatiilor prin dezvoltarea a 300 de statii meteorologice automate si autonome de suprafata, respectiv a 100 de statii agrometeorologice.
Mecanismul este gandit pe sase piloni, si anume: Tranzitie verde; Transformare digitala; Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune sociala si teritoriala; Sanatate, precum si rezilienta economica, sociala si institutionala, in scopul, printre altele, al cresterii nivelului de pregatire pentru situatii de criza si a capacitatii de reactie la criza; Politici pentru generatia urmatoare, copii si tineret, cum ar fi educatia si competentele.
„La acest moment propunem o alocare de 41,1 miliarde de euro, reprezentand 141% din alocarea Romaniei atat din granturi cat si imprumuturi pentru reforme care sa produca schimbari structurale, precum reforma sistemului de pensii, reforma functiei publice, reforma salarizarii in sector public, reforma companiilor de stat si introducerea venitului minim de incluziune. Jaloanele si tintele preconizate potrivit calendarului indicativ pentru implementarea reformelor si a investitiilor trebuie incheiate pana in data de 31 august 2026″, se precizeaza in documentul citat.The post S-a dat startul programului de imbunatatire a infrastructurii de irigatii. Ce presupune aceasta actiune first appeared on StiriAgricole.ro.

martie 21, 2021

Comentariile sunt închise.