Răspundeți cu sinceritate, DA sau NU, la solicitările fermierilor

Salt la sursă
Author:

agrimanet

– Stiri Agricole – Agrimanet

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis următoarea scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu și ministrul agriculturii, Adrian Oros:

Stimate Domnule Ministru,

Stimate Domnule Premier,

Urmare a întâlnirii avute de Alianța pentru Agricultură și Cooperare pe 4.03.2021 la Guvern, domnul prim-ministru Florin CÎȚU și domnul ministru Adrian OROS au precizat că, în 2-3 zile, MADR va veni cu o soluție agreată pentru compensarea fermierilor calamitați la culturile de primăvară de seceta pedologică severă și arșița atmosferică din 2020.

După ce termenul de 3 zile lucrătoare a fost depășit fără a se primi un răspuns, am solicitat și avut o nouă întâlnire cu domnul ministru Adrian OROS pe 10.03.2021, orele 11.00, la Ministerul Agriculturii.

Cu această ocazie, am constatat că domnul ministru Adrian OROS nu a putut furniza un răspuns concret privind acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de seceta 2020, dar a afirmat că după ședința de guvern de la ora 13.00, după consultarea cu premierul, urma să comunice reprezentanților Alianței soluția care va fi implementată.

Astăzi, 19 martie, se împlinesc 9 zile de când aștepăm un răspuns și acesta nu a venit.

Urmare a secetei extreme din anul 2020, gradul de îndatorare al fermierilor calamitați a crescut de la cca. 30% la cca. 80-90%, ajungând ca aproximativ 25% din fermierii afectați să nu aibă posibilitatea înființării culturilor de primăvară începând cu sfârșitul lunii martie a.c., iar aproximativ 35% să realizeze o tehnologie minimală, care să nu le permită obținerea unei producții rezonabile pentru acoperirea unei părți a pierderilor suferite anul trecut.

Dată fiind gravitatea situației, în zonele afectate puternic de secetă, există un deficit major de apă în sol și, chiar dacă anul acesta vom avea parte de un regim pluviometric aproape de normal, va fi imposibil ca producțiile să atingă nivelul dintr-un an normal.

MADR are prevăzute în buget credite de angajament de cca 10.6 miliarde de lei, cu destinația de a servi drept contribuție națională la alocările din fonduri europene, adică cu cca 2 miliarde de lei în plus față de anul trecut, când s-a alocat o sumă record.

Deoarece probabilitatea de a fi absorbiți integral în acest an este redusă, din moment ce mai devreme de jumătatea lunii mai nu se vor lansa sesiuni, există riscul major ca sumele să fie pierdute la rectificările bugetare care vor urma, de aceea vă rugăm să considerați transferarea temporară a sumei de 1.093.000 mii lei, reprezentând credite de angajament alocate fondurilor europene pentru inițierea unui mecanism care să implice sistemul bancar în acordarea despăgubirilor cuvenite producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură, aferente culturilor de primăvară 2020 calamitate de secetă.

Menționăm că mecanismul propus NU afectează ținta de deficit bugetar asumată de România, reprezentând o ultimă soluție de compromis pentru salvarea agriculturii românești.

Vă rugăm să ne răspundeți cu sinceritate și asumarea răspunderii, DA sau NU!

Articolul Răspundeți cu sinceritate, DA sau NU, la solicitările fermierilor apare prima dată în Agrimanet.

martie 20, 2021

Comentariile sunt închise.