Ștefan Gheorghiță își dă demisia din Consiliul Director al APA Braila

Salt la sursă
Author:

agrimanet

– Stiri Agricole – Agrimanet

Președintele APA BRAILA, dl Datcu Vasile, se opune ieșirii în stradă a fermierilor!

Personal regret si ma DISOCIEZ PUBLIC de pozitia colegului si presedintelui APA BRAILA, dl Datcu Vasile exprimata in Profitul Agricol. Ii respect opinia, ii sunt acelasi prieten, dar de data asta nu pot fi de acord cu opinia publica pe care o are in raport cu acordarea despagubirilor de seceta, opinie care prin calitatea domniei sale de presedinte se rasfrange asupra asociatiei.

Spun asta in conditiile in care nu fermierii calamitati puteau sa reglementeze modul de constatare si declarare a calamitatilor, care a fost de natura prostiei duse la extrem si gestionata si realizata de o conducere jalnica de la nivelul Ministerului Agriculturii, din care ramasite au mai ramas si azi pe aceleasi pozitii.

Nu pot sa confirm sau sa infirm ca sunt si cazuri de dubla declarare, cum invoca dl Datcu in pozitia domniei sale, dar mi-as fi dorit sa vad si niste argumente si dovezi langa afirmatia ca sunt sute de mii de ha in aceasta situatie.

Legat de necesitatea acordarii sau nu a acestor despagubiri eu am spus si repet, ca statul, cat timp nu creeaza un cadru care sa permita fermierilor sa se protejeze (sistem de asigurari, legislatie aferente), este dator sa sprijine in astfel de situatii.

Poate ar fi mai multe de spus, dar le-am prezentat la vremea lor. Acum in final si eu sunt solidar cu colegii mei afectati si noi ca ferma vom fi prezenti la mitingul organizat de APPR, carora le prezint respectul meu pentru acest lucru.

Mai mult din prietenia si consideratia pentru prietenul meu Datcu Vasile, IMI INAINTEZ DEMISIA din functia de membru al Consiliului Director al APA Braila, tocmai ca sa nu fiu nevoit sa adopt alte pozitii publice sau interne pe acest subiect.

Totusi pacat ca s-a ajuns in aceasta situatie.

De unde au pornit nemulțumirile?

Vasile Datcu, președintele APA Brăila, este unul dintre fermierii care se opun explicit acordării despăgubirilor pentru calamitarea culturilor de primăvară anul trecut. „N-am subvenție pe hectar? Nu am subvenție pentru motorină? Fonduri pentru achiziții de utilaje și construiri de silozuri? Nu am primit deja despăgubire pentru calamitate? Cât să mai cerem?”.

Pe Vasile Datcu l-a deranjat modul în care s-au stabilit suprafețele calamitate pentru culturile de primăvară este incorect, procedura fiind profund viciată. „Eu mă opun ieșirii în stradă pentru că foarte mulți fermieri sunt la a doua solicitare de despăgubiri de calamitate pe același teren! Mai mult de jumătate dintre solicitanți sunt în această situație și eu cred că tocmai din această cauză nici nu se plătesc despăgubirile. E problema guvernanților că nu știu să explice acest lucru!”.

 „E vorba de sute de mii de hectare cu probleme. Fermierii respectivi îmi spun că au cheltuit și cu cultura respectivă, deci tot pagubă e. Nu vor să înțeleagă că nu e același lucru!”

Întrebat de Robert Veress de la Profitul Agricol dacă chiar sunt sute de mii de hectare, Datcu a explicat: „Nu pot spune eu exact câte hectare sunt, nu am datele necesare. Ce știu sigur însă este că toți cei din jurul meu, cu care am discutat, au admis că au procedat așa”.

Pe de altă parte, Datcu mai ridică o problemă, de data asta una morală: „Să zicem că ai primit despăgubiri, ai întors cultura, iar cultura întoarsă ți-a dat producție de top, deci ai făcut profit. Era corect să încasezi și subvenție, și despăgubire și bani pe cultură? Ar fi returnat cineva despăgubirea?”.

Dl. Datcu probabil vorbește asa pentru că are culturile irigate și nu este beneficiar de despăgubiri. Grâul a fost întors fiindcă s-a uscat, apoi a plouat puțin si s-a semant porumb/floare. În acest moment nu se putea ști că nu va mai ploua! Porumbul a rasărit și a crescut până la înflorit, după care s-a uscat. Fermierul a investit de două ori și a pierdut de două ori ( dauna fiind 100% la ambele culturi)!

Articolul Ștefan Gheorghiță își dă demisia din Consiliul Director al APA Braila apare prima dată în Agrimanet.

martie 19, 2021

Comentariile sunt închise.