Organizatiile de mediu critica lipsa de transparenta a SUMAL 2.0. Este privat de informatii publice

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

SUMAL 2.0, noul program de monitorizare a exploatarilor de masa lemnoasa, produce nemultumiri in randul organizatiilor de mediu. Potrivit Agent Green, Declic si Greenpeace, programul este privat de informatii publice, iar elementele cheie sunt secretizate.
Potrivit unui comunicat al Declic, cele trei organizatii solicita tragerea la raspundere a functionarilor din Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) “care au girat aceasta secretizare abuziva”.
„Au disparut complet straturile cu ariile protejate si toate padurile virgine si potential virgine. Nu se mai poate vedea informatia privind specia de arbori transportata, informatie care a fost inlocuita cu grupe generale, precum rasinoase sau foioase. Nu apar nici macar promisele harti de inalta rezolutie”, a explicat Antoniu Bumb, coordonator campanii paduri in cadrul Declic.
Gabriel Paun, presedintele Greenpeace, a explicat ca „publicul nu mai are acces la transporturile de lemn mai vechi de 3 zile, desi sistemul stocheaza toate transporturile din 2008 incoace”.
„Este o amputare mult mai grava decat facuse conducerea din anii 2017-2019 si pe care, printr-o lupta consecventa alaturi de celelalte ONG-uri, o corectasem in anul 2020. Transparenta si trasabilitatea sunt elemente cheie in combaterea taierilor ilegale. Atata timp cat autoritatile au fost capabile in ultimii ani sa depisteze doar 1% din taierile ilegale, credem ca implicarea publicului la imbunatatirea situatiei nu este doar o mana de ajutor, ci este esentiala pentru stoparea dezastrului din padurea Romaniei”, sustine Paun.
„Nici ruta unui camion nu este disponibila si nici destinatia. Alertele din zonele unde lipsesc arbori au disparut, iar fotografiile cu incarcatura, prevazute in HG, nu sunt disponibile pe noua aplicatie. Pentru public este singurul mod de a distinge camioanele legale de cele care fac multiple transporturi pe zi cu un singur set de documente”, explica Ciprian Galusca, coordonator campanii paduri al Greenpeace Romania.
In ceea ce priveste SUMAL 2.0, activistii de mediu isi exprima sustinerea, chiar daca, spun acestia, operatorii economici au intampinat probleme la introducerea si procesarea datelor, fapt care cauzeaza o reticenta majora a industriei.The post Organizatiile de mediu critica lipsa de transparenta a SUMAL 2.0. Este privat de informatii publice first appeared on StiriAgricole.ro.

martie 19, 2021

Comentariile sunt închise.