Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca ministerul pe care il conduce a pregatit 10 proiecte pentru finantare din Programul National de Rezilienta si Relansare (PNRR), iar in prezent se asteapta rezultatele de la Comisia Europeana.
„Pentru Programul National de Rezilienta si de Relansare economica am pregatit 10 proiecte si asteptam rezultatele de la Comisia Europeana. Aceste proiecte incearca sa acopere, sa fie in complementare, cu ceea ce avem in Programul National Strategic si in programele derulate de la bugetul national. In afara de acea strategie de gestionare a apei, care este necesara, si unde avem 6,5 miliarde de euro pentru irigatii, desecare, drenaj si prevenirea desertificarii. Ne bazam pe acest PNRR ca sa finalizam tot ceea ce inseamna gestionarea apei. Avem centre regionale si colectare produse, avem centre colectare lana – trei, un proiect depus de 15 milioane (de euro n.r.), iar pentru Banca de Resurse Genetice, un proiect de 30 de milioane, depus la CE. Pentru invatamantul profesional, cele 57 de licee si la fiecare inca 5 ferme didactice care sa deserveasca acele licee in invatamantul dual, iarasi avem un proiect, precum si unul pentru accelerarea tranzitiei agro-ecologice pentru pietele locale si piata publica”, a explicat Oros.
Ministrul a mai spus ca a fost depus si un proiect pentru a sustine productia carnii de porc, insa a precizat ca acesta va trebui sa se desfasoare in paralel cu stoparea pestei porcine africane sau, cel putin, cu localizarea ei, in caz contrar existand pericolul ca fermele care investesc sa ajunga la faliment.
„Impreuna cu colegii am gandit un proiect care sper sa fie aprobat pentru a acoperi productia de carne de porc, care din nefericire a ajuns la 25% si nu avem timp acum sa dezbatem care au fost cauzele acestei situatii, unde am incercat sa fundamentam rezilienta in ceea ce priveste carnea de porc, intarirea capacitatii de biosecuritate precum si bunastarea superioara pentru animale. Incercam sa finantam din aceste resurse PNRR relansarea reproductiei la porcine. Sigur aceasta nu o putem face daca in paralel nu reusim sa stopam pesta porcina africana, pentru ca a investi in capacitati de reproductie si de ingrasare atata vreme cat pesta porcina africana nu este cel putin localizata, este foarte riscant, pentru ca fermierii care vor aplica si vor investi au acest pericol: sa fie falimentati la fel cum din 2017 au fost falimentati din nefericire foarte multi fermieri”, a explicat ministrul Agriculturii.
Referitor la programele de sprijin existente, ministrul a mai spus ca toate se vor desfasura in continuare, insa cu sume mai mici, pana la urmatoarea rectificare bugetara. Singura exceptie este programul Tomata, despre care ministrul afirma inca de cateva luni ca este neprofitabil si predispus fraudelor, care va fi transformat intr-un program mai amplu, de sustinere a tuturor cultivatorilor de legum in spatii protejate.
„Programul Tomata care a fost un program fara efect o sa il transformam in program de sustinere a legumelor in spatii protejate, in asa fel incat legumicultorii sa poata cultiva acele legume pe care piata le-o va cere si programul va fi mult mai sigur din punct de vedere al fraudarii. Acest program este prins in buget si el va demara dupa aprobarea bugetului cu siguranta”, a adaugat oficialul MADR.The post Ministerul Agriculturii a pregatit 10 programe de sprijin pentru fermieri: programul Tomata, inlocuit first appeared on StiriAgricole.ro.
februarie 26, 2021