Agrometeo: temperaturi scazute si rezerva buna de umiditate la majoritatea culturilor de toamna. Iata ce fenomene deosebite vor fi inregistrate in aceasta perioada

Salt la sursă
Author:

Redactor Redactor

– StiriAgricole.ro

In urmatoarele zile, temperaturile inregistrate in majoritatea regiunilor vor fi mai reci decat normalul perioadei, cu minime ce pot ajunge chiar si la -15 grade Celsius. Local se vor semnala precipitatii mixte, iar rezerva de umiditate la majoritatea culturilor de toamna este una satisfacatoare.
In ceea ce priveste culturile de rapita, orz si grau de toamna care nu sunt acoperite de un strat protector de zapada, temperaturile scazute le pot provoca daune la nivelul aparatului foliar, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 18-24 februarie.
Caracteristici meteorologice
In primele zile ale perioadei va predomina o vreme mai rece decat in mod obisnuit, dupa care, se va produce o incalzire treptata in evolutia regimului termic, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -10…6°C la inceputul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…5°C si -2…9°C in restul zilelor, mai ridicata cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale, in toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -5…13°C, la nivelul intregii tari.
Temperatura minima a aerului va oscila intre -15…4°C in majoritatea regiunilor, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol. Se intrevad precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, vor fi conditii de producere a cetii, local asociata cu depunere de chiciura.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va inregistra stadiul de repaus biologic, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
Totodata, in primele zile ale intervalului, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol, la rapita, orz si grau se vor putea produce vatamari ale aparatului foliar (arsuri, necroze ale varfului frunzelor), in special pe terenurile fara strat protector de zapada din nordul si centrul tarii.
De asemenea, la cerealierele de toamna, datorita alternantei inghet-dezghet la sol se va putea semnala fenomenul de “descaltare” a plantelor. Sub aspect fenologic, orzul si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire (10-100%), la scara intregii tari.
La rapita se va continua dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetatie a culturilor pe ansamblu medie si slaba. In aproape toate plantatiile, speciile pomi-viticole isi vor mentine stadiul de repaus vegetativ. Ca urmare, in zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar.
Recomandari de specialitate

Controlul biologic pentru determinarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
Lucrari de intretinere in plantatiile pomicole si viticole;
Administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima;
Efectuarea lucrarilor agricole specifice pentru protectia la inghet, atat la culturile de camp (tavalugire), cat si la speciile pomi-viticole (musuroire).

Sursa: ANMThe post Agrometeo: temperaturi scazute si rezerva buna de umiditate la majoritatea culturilor de toamna. Iata ce fenomene deosebite vor fi inregistrate in aceasta perioada first appeared on StiriAgricole.ro.

februarie 18, 2021

Comentariile sunt închise.