Este necesar ca Romania sa creioneze forma finala a Programului National Strategic panna la finele lunii noiembrie, in prezent fiind asteptata cea de-a doua analiza referitoare la nevoile din teritoriu, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
„Anul trecut, trecand peste neajunsurile provocate de pandemie si de seceta extrema care s-a instalat in unele zone ale tarii si a produs pierderi insemnate fermierilor, principala preocupare a fost aceea de a elabora Programul National Strategic iar spre sfarsitul anului a venit si acea oportunitate in care puteam sa prindem in Programul Nationale de Rezilienta si Relansare unele dintre proiectele noastre. Am avut runde de intalniri cu tot ceea ce inseamna mediul asociativ si am analizat impreuna rezultatele analizei swot si analizei nevoilor pe care le-am comunicat Bruxellesului. Asteptam observatii la cea de-a doua varianta a analizei nevoilor pentru ca pe aceasta analiza a nevoilor noi va trebui sa creionam principalele linii de finantare in perioada 2021 – 2027. Programul National Strategic in forma finala va trebui sa-l avem la finele lunii noiembrie, sa-l trimitem la Comisie, astfel incat in perioada anului 2022 sa putem pregati lucrurile in asa fel incat din 2023, de cand incepe efectiv Programul National Strategic, banii sa fie absorbiti”, a spus Adrian Oros.
Seful MADR a precizat ca este vorba de o suma de 21,5 miliarde de euro, din care plati directe pentru suprafete sau pentru un numar de animale se ridica la 13,6 miliarde de euro, pentru masurile de piata sunt alocate 363,5 milioane de euro interventii sectoriale si 6,9 miliarde de euro sunt destinate pentru dezvoltare rurala. La acestea se adauga facilitatea Nest Generation in valoare de 700 de milioane de euro.
“In perioada acesta, pana la finele lui februarie va trebui sa definitivam programul pentru perioada de tranzitie. Perioada de tranzitie de data acesta va fi de doi ani, 2021 – 2022. Pentru aceasta perioada de tranzitie sunt alocati 6 miliarde de euro din cei 21,5 miliarde de euro pentru toata perioada. Normal ca si in aceasta perioada de tranzitie vom prinde acele masuri care au fost si pana acum, dar care se vor regasi si pentru viitorul Program National Strategic”, a explicat Adrian Oros.
Ministrul a vorbit si despre deficitul balantei comerciale, apreciind ca este foarte mare, de 1,3 miliarde de euro in 2019, iar aceasta inseamna ca facilitatile de depozitare si procesare vor trebui finantate mai eficient.
„Apoi avem si noi acea problema pe care o are toata Europa in ceea ce priveste imbatranirea fermierilor si a celor care activeaza in agricultura si abandonul zonei rurale. Si aici va trebui sa finantam toate programele de instalare a tinerilor fermieri si cele aferente acestora astfel incat cei care odata de instaleaza sa se consolideze si sa ramana in aceasta activitate. Apoi, trebuie sa consolidam fermele. Suntem tara cu cele mai numeroase ferme pentru ca sigur la noi sunt numarate la ferme si cele aproape 790.000 de gospodarii sau ferme de subzistenta. Va trebui intr-un proces accelerat toti cei care doresc sa devina ferme comerciale, ferme familiale care sa reziste pe piata, sa ii ajutam ca pana la finele lui 2027 sa se realizeze acest lucru. Deci practic numarul fermelor va scadea, dar ele vor fi mult mai consolidate. Vor deveni niste ferme comerciale. Apoi avem o problema reala cu piata, atat cu piata locala, prea putini dintre producatori reusesc sa-si valorifice produsele pe piata locala, dar in general aceasta problema a asocierii celor mici care nu reusesc intotdeauna sa aiba putere de negociere nici atunci cand cumpara imputuri, dar nici atunci cand vand productia astfel incat sa o vanda toata si la preturi avantajoase”, a spus seful MADR.The post Ministrul Oros, noutati despre Programul National Strategic. Pana la ce data trebuie stabilita forma finala a PNS? first appeared on StiriAgricole.ro.
februarie 16, 2021